Като се има предвид високата хранителна стойност и нежността на заешко месо, то може да се препоръча на хора от всички възрасти, както и страдащи от хранителни алергии, сърдечни заболявания, стомашни проблеми и чернодробни заболявания.
Заешкото месо е ценен хранителен продукт. Може да се използва в диетично хранене. Полезно и питателно месо, съдържа много полезни елементи и в същото време е свободно от вредни. Хранителните предимства на заешкото месо и особеностите на неговото използване го отличават от другите видове месо. Възможността за целогодишно използване на прясно охладено (размразено) заешко месо увеличава неговата диетична значимост.
Вкусът му може да бъде оценен не само от истинските гастрономи, но и от всяка домакиня в кухнята си. Рецептата за готвене на заек е доста проста. Хранителните опции могат да варират в зависимост от вашето желание, ситуация и настроение. Със вкусно заешко може да се приготвя всичко.
Зайците се запържват, пълнят, задушават, пекат във фурната, правят се на кюфтета, въобще въображението ви трябва само да работи. Но преди да стигнем до готвене на заешко месо, нека си припомним как се чисти и разфасова заек.
Обикновено зайците постъпват в продажба изкормени и одрани, но понякога се доставят със сърце, бял и черен дроб, и бъбреци. Всичко се отделя, отсичат се краищата на предните и задни лапи. Шийните прешлени се подрязват и измиват.
При почистване на заек трупът се разделя на 2 или 4 части, като при разполовяване се разсича през последния поясен прешлен, при което се получават две половини. Kогато трябва да се разпредели на 4 части, тогава от трупа се получават лопатъчна, предна и задна половина.
За да се готви заек в пещ или заек на фурна, е необходимо да се постави предварително в марината, след което месото ще бъде нежно и сочно. Марината за заешко месо може да варира в зависимост от вашите вкусови предпочитания. Ето и една рецепта, която можете да опитате след внимателно почистване и разфасоване на заек.
Заек на пещ
Необходими продукти: 1 заек, 1 глава чесън (за марината), 3 супени лъжици майонеза, 1 глава лук, 1 морков
Начин на приготвяне:
1. Измийте заешкото месо, нарежете го на порции. Сол и ситно нарязан чесън се смесват с майонеза и мазнината, и месото се намазва с тази марината.
2. Приготвеният заек поставя върху тава за печене или в определен съд за печене (гювеч). Сложете лук, морков, ситно нарязан. Сложете във фурната и печете на 200 градуса за 1. 5-2 часа.
3. Можете да понесете готовия печен заек с варен ориз, задушено зеле или картофена салата.
Коментари