Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се чисти шкембе

Как се чисти шкембе

DesislavaDesislava
Новак
217
Изчистено шкембе

Шкембето присъства в много от традиционните български рецепти. Няма българин, който да не е опитвал шкембе чорба, която не само е лек за страдащите от махмурлук, а и една от прекрасните чорби приготвяни по нашия край.

Почти във всички големи супермаркети се продава шкембе, което е готово за готвене. Но преди да стигне до там то е било фабрично обработено като от него са отстранени власинките и натрупаните слоеве остатъци от храна и стомашни течности.

Всеки на когото му се е налагало да чисти шкембе знае, че това не е едно от най-приятните и лесните неща с които ни се е случвало да се справим в кухнята.

И сега нека да кажем как се чисти шкембе в домашни условия. В различните краища на страната това става по различен начин или по-точно казано във всяка къща е различно. Ето няколко предложения как да се справите с това.

Ако имате току що извадено домашно шкембе, то сигурно знаете, че то е с доста неприятен аромат. Първото, което трябва да направите е да изплакнете шкембето с вряла вода.

След което го оставете настрана и си пригответе останалите необходими неща. Трябва ви малко гасена вар и пясък. Какво да направите с тях?

Почистено и сготвено шкембе

1. Обърнете шкембето от страната, на която са власинките.

2. Вземете малка част от гасената вар и го натъркайте добре.

3. Оставете да престои за около 3-5 минути.

4. След това го поръсете с пясъка и размачкайте с ръцете си все едно перете на ръка някоя дреха, докато варта се е разнесла добре по цялото шкембе.

5. Сложете го на дървена дъска и вземете нож, с който стържете шкембето в обратна на власинките посока.

6. След тази процедура го изплаквате с вода и сте готови.

Вторият начин е доста по-прост. Вземете тенджера, в която сипете достатъчно количество вода, колкото да покрие шкембето. Сложете тенджерата на котлона и оставете докато водата е пред завиране. Потопете шкембето и след 20-30 секунди го извадете.

Започнете да стържете с нож по същия начин както в първото предложение. Стържете шкембето докато стане бяло, а ако не сте успели да го изстържете добре го потопете пак за малко във водата, за да може да се попари отново и да успеете да отстраните всичко от него.

След като вече знаете как да почистите шкембе, предлагаме да разгледате някои от тези изпитани рецепти за шкембе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
станимир
станимир
вижте, да си говорим открито, дори почистено по този начин си остава един тънък аромат на лайна. някой знае ли как да се премахне и този аромат? обожавам шкембе, но ако хвана и най- малка миризма на лайна, изхвърлям тенджерата през терасата.
19.11.2014 13:23
5
4
Кака
Кака
това с пясъка е доста озадачаващо... а с гасената вар се обработва шкембето, което купуваме в магазина... на село обикновено го попарват с вряла вода и го остъргват хубаво с ножа - така хем му се запазва "автентичния аромат", хем не се прекалява с химията! ;-)
21.11.2013 12:34
12
3
маринова
маринова
перфектно
04.05.2013 09:17
4
1