Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим лаврак

Как да сготвим лаврак

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Лаврак на фурна

Лавракът е много вкусна риба, особено ако се приготви така, че гостите ви да си оближат пръстите и да искат допълнителна порция.

Има стотици рецепти за приготвяне на лаврак, от които тук ще представим 2 от тях, а останалите можете да видите най-отдолу.

Лавракът с копър е много вкусно и изискано ястие

Необходими продукти: 1 почистен лаврак, 2 скилидки чесън, 1 голяма връзка копър, 3 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус, 100 грама масло, 5 стръка розмарин, 1 супена лъжица семена от копър, няколко капки мастика.

Лаврак във фолио

Голяма тава се постила с парче фолио и върху него се нареждат клончетата копър и розмарин. Рибата се измива отвън и отвътре със студена вода, леко се попива със салфетка и се поръсва със сол и черен пипер.

Рибата се слага върху копъра и се напръсква със зехтин. Семената от копър се начукват на едро в хаванче и с тях се поръсва рибата отвътре и отвън.

В нагрята до 180 градуса фурна се пече рибата 20 минути, като от време на време се пръска със зехтин. Чесънът се почиства и се пресова.

Маслото се разтапя до образуване на пяна и в него се добавя чесънът. След като рибата е готова, се поръсва с мастика и се запалва. Трябва да се внимава, защото се образува висок пламък.

Огънят се изгасва, като се покрие тавата с капак. След това рибата се сервира, като се полива с маслото с чесън.

Лавракът със сьомга и картофи

е интересно предложение, което си заслужава да опитате.

Необходими продукти: 4 парчета филе от лаврак по 100 грама, 4 едри картофа, 300 грама филе от сьомга, 1 глава лук, 1 супена лъжица нарязан копър, 50 милилитра течна сметана, сол и черен пипер на вкус.

Лукът се нарязва на едро и се запържва в малко мазнина до златисто. От филето на сьомгата се приготвя плънка. Сьомгата се нарязва на дребни парченца, смесва се с копъра, лука и сметаната и се смила в блендера до пюре. Посолява се и се поръсва с черен пипер.

Картофите се обелват и се нарязват на тънки филийки с дебелина около 3 милиметра. Филето от лаврак, измито и подсушено, се намазва с равномерен слой от плънката.

Картофените резени се нареждат като керемиди върху плънката и леко се притискат с ръка, за да легнат по-плътно. Пече се в нагрята до 180 градуса фурна до готовност.

Освен тези две вкусни предложения, предлагаме да разгледате и тези рецепти за лаврак:

- пържен лаврак на тиган;

- лаврак на скара;

- печен лаврак на фурна;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest