За да сготвим вкусно риба, независимо каква е тя, са ни нужни няколко задължителни компонента. Винаги трябва да имаме лимони – това е нещо, без което рибата не може да се овкуси достатъчно добре. Най-хубаво би било да не се спирате на лимонов сок, а на истински лимон.
Следващият задължителен компонент са подправките – ароматните подправки подхождат много на по-голямата част от рибите. Задължително е да се сложи черен пипер, следващите миризми са избор на готвача. Следващото и най-важното от до сега изброените е желанието и фантазията – независимо каква рецепта сте избрали, няма да се получи ако не проявите някакво творчество. Вижте още кои подправки са подходящи за риба.
Ако имате под ръка пъстърва и се чудите как да я приготвите, най-добре е да я направите на скара. Месото на тази риба е доста крехко и няма нужда от някаква дълга термична обработка, а приготвена по този начин ще стане дори здравословна. И като става дума за здравословно хранене, да отбележим, че можете да си направите вкусна пъстърва и на пара. След това да задушите зеленчуци за гарнитура или да й направите някакъв сос, по възможност по-лек.
Приготвена по тези два начина, пъстървата става най-вкусна. Но ако сте привърженици на печенето във фурна или пърженето, можете да си я приготвите и така. Като миризма за риба пъстърва, много подходящи са свежите подправки – магданоз, копър, мащерка. Изберете две от трите, за да не загорчи рибата от толкова много аромати.
Пъстърва със свежи подправки
Необходими продукти: пъстърва, магданоз, копър, сол, чесън, черен пипер, лимон, масло
Начин на приготвяне: Слагате всяка риба в парче алуминиево фолио – под пъстървата намажете с масло и сложете два резена лимон. Подправките накълцайте на ситно и сложете в рибата, както и върху нея, като преди това сте я поръсили със солта и черния пипер. Затваряте фолиото и слагате на скарата да се изпече.
Тъй като е крехка, на пъстървата не й е нужно много време, за да се приготви. Ако пожелаете може да сложите в рибата други зеленчуци – царевица, моркови и дори грах. Не прекалявайте с лимона, за да не се загуби вкусът на рибата.
Ако решите да сложите вместо магданоз и копър само мащерка, добавете и няколко стафиди в коремчето на пъстървата. Получава се особен сладък вкус, който в комбинация с лимона и вкуса на рибата става много приятен.
Ако обичате пъстърва, ви съветваме да опитате от следните рецепти:
- или пъстърва на тиган;
Каквото и да изберете, резултатът винаги ще е повече от вкусен!
Коментари