Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилно мариноване на риба и морски дарове

Правилно мариноване на риба и морски дарове

Как да мариноваме риба и морски дарове

Рибата и морските дарове са с доказани хранителни качества и са много полезни за човешкия организъм. Добре е да се научим да ги приготвяме по различни начини, както и да разберем как можем да ги съхраняваме в марината, така че да издържат по-дълго време. Ето 3 лесни за изпълнение рецепти за марината на риба и морски дарове.

Стандартна марината за едра и за дребна риба

Необходими продукти: 1 кг изчистена и измита риба, смес от вода и оцет по равни части, няколко стръка магданоз, няколко стръка целина, 3 скилидки чесън, сол на вкус

Начин на приготвяне: Всички продукти без рибата се слагат да заврат до пълното им омекване. След като маринатата изстине, в нея се оставя рибата да престоява около 5 часа. След това се изважда и може да бъде изпържена или опечена. Маринатата можете да използвате и като сос, с който да полеете рибата, ако запържите леко малко брашно и после изсипете течността да ври, докато се сгъсти. Накрая можете да полеете със соса рибата и да я украсите с резенчета лимон и ситно настърган хрян. Рибата не се консервира, но издържа много по-дълго време, ако е държана в хладилник.

Мариноване на херинга, която да може да бъде консервирана в домашни условия

Маринована риба

Необходими продукти: 5 кг измита риба, която да е напълно почистена (без перки, глави и вътрешности), 750 г морска сол, 1 л оцет, 300 мл олио, 1 връзка ситно нарязан копър, 20 зрънца черен пипер, 3 бр. дафинови листа.

Начин на приготвяне: Изчистената от глави, вътрешности и перки херинга се втрива със солта и се оставя 30 часа плътно подредена една до друга в емайлиран съд. След като мине определеното време, се почиства от солта, без да се измива, и се залива с оцета, към който се прибавя около 500 мл вода. Това става също в емайлиран съд. След 8 часа рибите се изваждат, нарязват се и се подреждат в буркани. Между всеки ред риба се слагат ситно нарязаните подправки и натрошеният дафинов лист. Отгоре консервите се заливат с олио и приготвени по този начин могат да издържат много дълго време, ако се съхраняват на хладно.

Екзотична марината, подходяща за овкусяване на почти всякакви морски дарове

Маринати за морски дарове

Необходими продукти: 700 г морски дарове (например скариди или миди), 50 мл соев сос, 50 мл вермут, 5 обелени корена от джинджифил, 5 счукани скилидки чесън, 1 стъбло от киселец

Начин на приготвяне: Всички подправки се смесват в купа и върху тях се изсипват необелените скариди или миди. Оставят се да киснат в маринатата едно денонощие, след което могат да бъдат сварени или опушени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest