Ще се запознаем с мариноване на свинско месо, пиле и други продукти, които са страхотни за готвене на въглища.
В този процес няма нищо сложно, но все пак си струва да обърнете внимание на някои моменти и да ги запомните.
В какво да се маринова месото за скара
Повечето маринати за месо на скара съдържат киселинни или алкални храни (оцет, кисело мляко, горчица, домати, лук и др.). Ето защо, е най-добре да изберете съдове от неутрални материали - стъкло, керамика, неръждаема стомана, висококачествена пластмаса. В същото време имайте предвид, че пластмасата може да абсорбира силни миризми, които трудно се отстраняват до следващото използване на съдовете. Ако говорим за практическо удобство, по-лесно и по-ефективно е да мариновате храните в плътни торби с цип. В този случай ще ви трябва по-малко марината, за да покриете равномерно всички парчета от продукта. Освен това се отървавате от необходимостта да миете чинии.
В хладилника или на масата да мариноваме
В повечето случаи месото и птиците трябва да се мариноват в хладилник. Изключение прави бързото мариноване, което отнема около 30 минути, както и мариноването на зеленчуци.
Колко време да се мариноват продукти за скара
Държането на продукта в марината за един ден (и дори 12 часа) няма смисъл.
Като цяло, времето за мариноване на месото за грил е приблизително следното:
- Месо и птици - 1.5-3 часа;
- Риба и морски дарове - 15-30 минути;
- Зеленчуци - 15 минути или без марината.
В същото време имайте предвид, че колкото повече киселинни съставки (оцет, вино, лимонов сок, кисело мляко или кефир) или алкални съставки (лук, минерална вода) има в маринатата, толкова по-кратко е времето за мариноване на продуктите за грил.
Ако преекспонирате продукта в кисела или алкална среда, влакната му ще започнат да се разпространяват и той ще бъде безвкусен и неприятен за ядене.
Какво да правим с остатъците от марината
Използваната марината не трябва да влиза в контакт с готвена храна - всички знаем за салмонелозата. Остатъците могат да се използват за намазване на продукта по време на печене. Ако искате да използвате остатъчната марината като сос, не забравяйте да я сварите за няколко минути. Същото правило е и за лука, който остава след мариноване на кебап: сложете го на скара и загрейте за 3-4 минути над въглищата.
Вижте още маринати за риба.
Коментари