Пилешкото месо е сред най-предпочитаните меса в българската кухня. Приготвянето му е сред първите неща, на които се учи една домакиня, но е добре също така да се разбере и по какъв начин пилешкото може да се маринова.
Така то се овкусява и е подходящо за по-нататъшното му приготвяне, а чрез определени маринати може да издържи и много дълго време, затворено в буркани, и да се използва по всяко време. Ето няколко идеи, които ще Ви помогнат да мариновате пилешкото месо:
Традиционна марината за пилешко месо
Необходими продукти: 1 пиле, 100 мл олио, 3 глави лук, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 3- 4 лимонови резенчета, 100 мл оцет, 1 дафинов лист, 20 зърна черен пипер, 250 мл вода, сол на вкус
Начин на приготвяне: Пилето се измива добре и се слага за 2 часа да престои в марината, приготвена от всички останали продукти. След това се сварява заедно с маринатата и когато е готово, се сервира, полято с прецеденият от маринатата сос.
Марината за пилешко месо, с която месото може да бъде консервирано и съхранявано за дълго време
Необходими продукти: 2 кг пилешко месо или 1 кокошка, 40 г сол, 7 г черен пипер, 7 зърна бахар, 2 дафинови листа, 200 мл оцет, 150 мл олио
Начин на приготвяне: Добре измитото и почистено месо се нарязва на големи парчета и се слага да ври. Към бульона се добавят дафиновият лист, оцетът, черният пипер, бахарът и солта. След като всичко е готово, се оставя да изстине.
Пилешкото месо се нарежда в буркани, залива се с бульона, в който се е варило, и отгоре се сипва малко олио. Бурканите се съхраняват на хладно място.
Пикантно екзотично пилешко месо в марината
Необходими продукти: 500 г. пилешко филе, 3 с. л. лимонов сок, 3 с. л. зехтин, 2 с. л. нарязан на ситно пресен розмарин, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, 4 счукани скилидки чесън, 3 ч. л. олио.
Начин на приготвяне: Всички подправки без олиото се смесват в голяма купа и се разбъркват добре. Пилешкото месо се поставя в така приготвената марината и се оставя за 1 час в хладилника, като от време на време подправките се разбъркват и се полива добре. След това се отцежда и се изпържва от двете страни заедно с олиото.
Още вкусни предложения за пилешко:
- пиле фрикасе;
Коментари