Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да мариноваме пилешко месо

Как да мариноваме пилешко месо

мариноване на пиле

Пилешкото месо е сред най-предпочитаните меса в българската кухня. Приготвянето му е сред първите неща, на които се учи една домакиня, но е добре също така да се разбере и по какъв начин пилешкото може да се маринова.

Така то се овкусява и е подходящо за по-нататъшното му приготвяне, а чрез определени маринати може да издържи и много дълго време, затворено в буркани, и да се използва по всяко време. Ето няколко идеи, които ще Ви помогнат да мариновате пилешкото месо:

Традиционна марината за пилешко месо

Необходими продукти: 1 пиле, 100 мл олио, 3 глави лук, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 3- 4 лимонови резенчета, 100 мл оцет, 1 дафинов лист, 20 зърна черен пипер, 250 мл вода, сол на вкус

Начин на приготвяне: Пилето се измива добре и се слага за 2 часа да престои в марината, приготвена от всички останали продукти. След това се сварява заедно с маринатата и когато е готово, се сервира, полято с прецеденият от маринатата сос.

Марината за пилешко месо, с която месото може да бъде консервирано и съхранявано за дълго време

Необходими продукти: 2 кг пилешко месо или 1 кокошка, 40 г сол, 7 г черен пипер, 7 зърна бахар, 2 дафинови листа, 200 мл оцет, 150 мл олио

Начин на приготвяне: Добре измитото и почистено месо се нарязва на големи парчета и се слага да ври. Към бульона се добавят дафиновият лист, оцетът, черният пипер, бахарът и солта. След като всичко е готово, се оставя да изстине.

Маринати за пиле

Пилешкото месо се нарежда в буркани, залива се с бульона, в който се е варило, и отгоре се сипва малко олио. Бурканите се съхраняват на хладно място.

Пикантно екзотично пилешко месо в марината

Необходими продукти: 500 г. пилешко филе, 3 с. л. лимонов сок, 3 с. л. зехтин, 2 с. л. нарязан на ситно пресен розмарин, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, 4 счукани скилидки чесън, 3 ч. л. олио.

Начин на приготвяне: Всички подправки без олиото се смесват в голяма купа и се разбъркват добре. Пилешкото месо се поставя в така приготвената марината и се оставя за 1 час в хладилника, като от време на време подправките се разбъркват и се полива добре. След това се отцежда и се изпържва от двете страни заедно с олиото.

Още вкусни предложения за пилешко:

- пилешка яхния;

- пиле фрикасе;

- други маринати за пилешко;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Феста
Феста
09.04.2015 14:32
Ако това са наистина съвети от Звездев,то има едно нещо в което не е прав,пиле НИКОГА не се мие,освен ако не искаш да си докараш някоя салмонела и тем подобни.Всички бактерии върху пилето се активират с водата,и когато е в близост и контакт с всичко наоколо при готвене,се заразяват с бактериите.Много пъти е казвано и доказвано че пиле не бива да се мие.
3
0
ceca
ceca
31.03.2015 17:04
Благодаря.Много полезни съвети.До сега не съм използвала такива подправки освен сол ,черен пипер и лимон.
1
0