С пилешко месо могат да се приготвят разнообразни и вкусни диетични ястия. Такова ястие е зеленчуковото рагу с пилешко месо.
Необходими продукти: 300 грама пилешки гърди, 250 грама броколи, 250 грама зеле, 200 грама гъби, 1 голяма чушка, сол.
Начин на приготвяне: Гърдите се почистват от кожата и се нарязват на едри кубчета. Зелето се нарязва на едро, броколите се разделят на цветчета, чушката се нарязва на ивици, гъбите се нарязват на едро. В дълбока тенджера се слага месото и се посолява.
Покрива се със зеленчуците и гъбите и се залива с вода, колкото да ги покрие. След като заври, рагуто се посолява отново и се оставя на бавен огън за 40 минути.
Диетично и вкусно ястие е печеното пилешко с чери домати.
Необходими продукти: 1 супена лъжица настъргана кора от 1 лимон, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаена лъжичка зехтин или олио, 2 скилидки чесън, 4 пилешки гърди без кожа, половин чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка млян черен пипер
За соса: 500 гр чери домати, 2 чаени лъжички зехтин или олио, 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз, 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 1 супена лъжица лимонов сок, половин чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне: Гърдите се измиват и подсушават. Ако са много едри, се режат наполовина, за да могат да попият добре маринатата, която се приготвя от лимоновия сок и кората, зехтина и чесъна.
Месото в маринатата се прибира в хладилник за половин час, като се обръща от време на време. След като се извади от хладилника, се слага в тавичка и се поръсва равномерно със солта и черния пипер.
Слага се в загрята на 250 градуса фурна. След 20 минути месото се преобръща, за да се запече и от другата страна. Десет минути преди края на печенето се добавят чери доматчетата и зехтинът. От останалите съставки се приготвя сос, с който се полива вече готовото ястие.
Диетично ястие е и пилешкото с броколи.
Необходими продукти: 200 грама пилешки гърди без кожа, 400 грама броколи, 1 супена лъжица зехтин, половин чаена лъжичка брашно, 1 малък морков.
Начин на приготвяне: Гърдите се почистват, измиват и се нарязват на големи кубчета. Месото се слага на пара или се задушава на слаб огън.
Когато месото омекне, се добавя нарязания на кубчета морков и солта. След 5 минути се слагат и накъсаните на цветчета броколи, брашното, малко топла вода и зехтинът.
Ястието се задушава още 10 минути, поръсва се със ситно нарязания магданоз. Може преди сервиране да се украси с парченца лимон.
Ако желаете да си приготвите нещо вкусно с пилешко месо, пробвайте някои от нашите изпитани домашни рецепти за пиле: Пиле с Картофи, Пиле Тандури, Пиле Беарнез, Пълнено Пиле, Пиле Фрикасе, Пилешки Крилца, Пилешки Шишчета, Пиле с Гъби, Пилешко на скара и много други.
Коментари