Рибата и морските дарове са особено полезни деликатеси. Ако обичате да похапвате от тях, ще се насладите не само на апетитния им вкус, но и на дългосрочни здравословни ползи.
Изборът на тези продукти обаче също си има своите особености, а тези кулинарни съвети ще помогнат да се уверим, че ядем наистина най-крехките и полезни протеини в любимите си морски храни.
- Когато купувате замразени морски дарове, обърнете внимание на дебелината на леда, за да не бъдете измамени в теглото няколко пъти;
- Прясната риба има червени хриле, обърнете внимание на това при избора;
- Младите индивиди имат по-крехко месо. Ето защо, когато купувате, не избирайте най-големите риби, по-добре е да вземете по-голямо количество;
- Преди да готвите рибата, уверете се, че е напълно размразена;
- Замразената риба може да се размрази в студена подсолена вода;
- Лесно е да почистите рибата от люспи. Потопете за няколко минути във вряща вода, а след това в студена;
- Избягвайте да претопляте рибата, защото ще стане по-малко сочна;
- Преди да запържите морската риба, я поръсете с лимон за 10-15 минути;
- Когато варите риба, се препоръчва да я спуснете във вряща вода. Ще стане по-мека и сочна;
- За да не се вари рибата при печене, посолете я преди готвене за 10 минути;
- Преди пържене отстранете излишната влага от повърхността на рибата, като я забършете с кърпа. Така отвътре ще се окаже по-сочена и с хрупкава коричка отвън;
- При сервиране украсете рибата с резен лимон;
- Ако се съмнявате в свежестта на рибата и морските дарове, не се опитвайте да го поправите при готвене - изхвърлете ги и купете нови. Вашето здраве е по-ценно;
- Раците се готвят само живи.
С избраната прясна риба може да приготвите вкусотии като:
Коментари