Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за винаги вкусни риба и морски дарове на масата

Съвети за винаги вкусни риба и морски дарове на масата

Рибата и морските дарове са особено полезни деликатеси. Ако обичате да похапвате от тях, ще се насладите не само на апетитния им вкус, но и на дългосрочни здравословни ползи.

Изборът на тези продукти обаче също си има своите особености, а тези кулинарни съвети ще помогнат да се уверим, че ядем наистина най-крехките и полезни протеини в любимите си морски храни.

- Когато купувате замразени морски дарове, обърнете внимание на дебелината на леда, за да не бъдете измамени в теглото няколко пъти;

- Прясната риба има червени хриле, обърнете внимание на това при избора;

- Младите индивиди имат по-крехко месо. Ето защо, когато купувате, не избирайте най-големите риби, по-добре е да вземете по-голямо количество;

- Преди да готвите рибата, уверете се, че е напълно размразена;

- Замразената риба може да се размрази в студена подсолена вода;

- Лесно е да почистите рибата от люспи. Потопете за няколко минути във вряща вода, а след това в студена;

- Избягвайте да претопляте рибата, защото ще стане по-малко сочна;

- Преди да запържите морската риба, я поръсете с лимон за 10-15 минути;

- Когато варите риба, се препоръчва да я спуснете във вряща вода. Ще стане по-мека и сочна;

- За да не се вари рибата при печене, посолете я преди готвене за 10 минути;

- Преди пържене отстранете излишната влага от повърхността на рибата, като я забършете с кърпа. Така отвътре ще се окаже по-сочена и с хрупкава коричка отвън;

- При сервиране украсете рибата с резен лимон;

- Ако се съмнявате в свежестта на рибата и морските дарове, не се опитвайте да го поправите при готвене - изхвърлете ги и купете нови. Вашето здраве е по-ценно;

- Раците се готвят само живи.

С избраната прясна риба може да приготвите вкусотии като:

- печена цяла риба;

- скумрия на скара;

- печена пъстърва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен