Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за винаги вкусно месо на трапезата

Съвети за винаги вкусно месо на трапезата

Съвети за винаги вкусно месо на трапезата

Свикнали сме да приемаме месото като вкусната, но вредна част от нашето ежедневно меню. Месото, обаче е не само полезно, но и необходимо на тялото. Месото е добър източник на ценни минерали, особено желязо. Мастните киселини (линоленова и палмитинова) в месото предпазват от рак и се борят с вируси.

За да направим месото по-вкусно и полезно:

- Преди да готвите месото, уверете се, че е напълно размразено.

- Не размразявайте месото в микровълновата.

- Най-добре е да размразявате месото бавно, например в хладилник.

- За по-бързо размразяване не забравяйте да го обръщате от време на време.

- Не солете суровото месо преди готвене, повърхността му ще стане твърда.

- Ако искате вкусно, сочно варено месо, например за салата, спуснете месото на голямо парче във вряща вода на силен огън, след като водата заври отново, намалете котлона до минимум и гответе.

- За богат бульон вземете месо с кост. Прибавете студена вода и варите на слаб огън.

-Посолете месния бульон половин час преди готовност.

Телешко задушено

- Месото на младо животно е по-изгодно за пържене, жилавото месо на стар индивид се вари или задушава.

- По-добре е да задушите месото в дебелостенен съд с плътно затворен капак на слаб огън.

- Ако решите да запържите жилаво месо, тогава го пригответе. Начукайте месото, поръсете с лимонов сок, дайте време да се накисне. Можете също да мариновате в горчица за няколко часа, след което горчицата може да се измие от повърхността на месото с вода или хартиена кърпа. Можете да запържите.

- Преди готвене месото трябва да се нарязва напречно на влакната. Ястието ще изглежда по-красиво.

- Когато пържите месото в тиган, периодично го заливайте с образувалата се при пърженето мазнина. Във фурната – заливайте периодично с образуваната при печенето мазнина, или с горещ бульон. Така печеното месо ще се окаже по-крехко и сочно.

- За да стане постното месо по-сочно, то се пълни с мазнина, като се правят вдлъбнатини с нож и след това се вкарва мазнина. За да подобрите вкуса на месото, може да се напълни с билки и подправки.

- Искате ли хрупкави котлети? Оваляйте ги в брашно, намажете с разбито яйце и след това с галета.

Готвене на черен дроб

- Вкусен черен дроб. Почистете добре черния дроб от ципите. Ако, не се отделят добре, потопете черния дроб за 1 минута в гореща вода. Нарежете на ситно и оставете в млякото за 1-2 часа. Посолете черния дроб в самия край или готовото ястие, в противен случай ще стане жилав. Гответе 10-15 минути, в зависимост от големината на парчетата.

- При липса на хладилник преди готвене прясното месо може да се съхранява за един ден, ако се увие в тънка кърпа, навлажнена с оцет. Или го мариновайте за барбекю, така определено няма да загуби свойствата си.

- Ако пушената наденица е слабо обелена, потопете я в студена вода за половин минута.

Вече знаете хитринки и полезни съвети при готвене на месо, които да използвате при печено свинско или вкусни пържоли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest