Свикнали сме да приемаме месото като вкусната, но вредна част от нашето ежедневно меню. Месото, обаче е не само полезно, но и необходимо на тялото. Месото е добър източник на ценни минерали, особено желязо. Мастните киселини (линоленова и палмитинова) в месото предпазват от рак и се борят с вируси.
За да направим месото по-вкусно и полезно:
- Преди да готвите месото, уверете се, че е напълно размразено.
- Не размразявайте месото в микровълновата.
- Най-добре е да размразявате месото бавно, например в хладилник.
- За по-бързо размразяване не забравяйте да го обръщате от време на време.
- Не солете суровото месо преди готвене, повърхността му ще стане твърда.
- Ако искате вкусно, сочно варено месо, например за салата, спуснете месото на голямо парче във вряща вода на силен огън, след като водата заври отново, намалете котлона до минимум и гответе.
- За богат бульон вземете месо с кост. Прибавете студена вода и варите на слаб огън.
-Посолете месния бульон половин час преди готовност.
- Месото на младо животно е по-изгодно за пържене, жилавото месо на стар индивид се вари или задушава.
- По-добре е да задушите месото в дебелостенен съд с плътно затворен капак на слаб огън.
- Ако решите да запържите жилаво месо, тогава го пригответе. Начукайте месото, поръсете с лимонов сок, дайте време да се накисне. Можете също да мариновате в горчица за няколко часа, след което горчицата може да се измие от повърхността на месото с вода или хартиена кърпа. Можете да запържите.
- Преди готвене месото трябва да се нарязва напречно на влакната. Ястието ще изглежда по-красиво.
- Когато пържите месото в тиган, периодично го заливайте с образувалата се при пърженето мазнина. Във фурната – заливайте периодично с образуваната при печенето мазнина, или с горещ бульон. Така печеното месо ще се окаже по-крехко и сочно.
- За да стане постното месо по-сочно, то се пълни с мазнина, като се правят вдлъбнатини с нож и след това се вкарва мазнина. За да подобрите вкуса на месото, може да се напълни с билки и подправки.
- Искате ли хрупкави котлети? Оваляйте ги в брашно, намажете с разбито яйце и след това с галета.
- Вкусен черен дроб. Почистете добре черния дроб от ципите. Ако, не се отделят добре, потопете черния дроб за 1 минута в гореща вода. Нарежете на ситно и оставете в млякото за 1-2 часа. Посолете черния дроб в самия край или готовото ястие, в противен случай ще стане жилав. Гответе 10-15 минути, в зависимост от големината на парчетата.
- При липса на хладилник преди готвене прясното месо може да се съхранява за един ден, ако се увие в тънка кърпа, навлажнена с оцет. Или го мариновайте за барбекю, така определено няма да загуби свойствата си.
- Ако пушената наденица е слабо обелена, потопете я в студена вода за половин минута.
Вече знаете хитринки и полезни съвети при готвене на месо, които да използвате при печено свинско или вкусни пържоли.
Коментари