Предварителната обработка на месото се състои най-вече в неговото прецизно измиване. Месото трябва да бъде измито под силна струя вода.
Мие се цялото парче, предназначено за готвене. Не се мие месо, което вече сте нарязали и сте изчистили от сухожилията и костите.
Преди измиването с нож се изстъргват най-мръсните места, печатът се изрязва след измиването. Ако сте купили нарязано на парчета месо, когато го измиете, ще изгубите част от ценните му качества, но измиването все пак е задължително.
Не накисвайте месото във вода. Така витамините от групата В, белтъчините и минералните вещества преминават във водата. Във френската кухня вместо измиване месото се бланшира и водата се изхвърля.
Измитото месо се подсушава, излишната мазнина се отстранява, като се оставя слой от около три милиметра, за да не се пресушава месото при топлинна обработка.
След това с остър нож се срязва ципата на месото в една посока, като с едната ръка се придържа ципата. Костите се отделят с остър нож.
Месото, предназначено за задушаване и печене, се нарязва зависимост от приготвяното ястие. Месото се нарязва на парчета напряко на влакната, като получените парчета се начукват с дървено чукче.
Месото може да се нареже за готвене на парчета с големина 4 сантиметра. Първият начин се използва за приготвяне на пържоли и бифтеци, а вторият – за приготвяне на задушено месо, гулаш, рагу.
За да подготвите кайма за кюфтета или руло Стефани, трябва да добавите двадесет и пет процента хляб спрямо количеството месо. Добавят се също така малко вода или прясно мляко, сол, подправки и едно или две яйца.
Благодарение на хляба каймата запазва своята сочност, тъй като соковете й се задържат в порите на хляба. Яйцата са свързващ елемент, но същата роля може да играе и свареният картоф или картофено брашно, както и пшеничен грис.
Хлябът се накисва във вода или прясно мляко. Месото се измива, изчиства се от сухожилията и ципите и се нарязва на малки парчета, след което се смила.
Хлябът се изстисква, смесва се с каймата и всичко отново се смила. Добавят се едно или две цели яйца, подправя се със сол и черен пипер.
Каймата трябва да е пухкава, затова се меси с лъжица или с влажни ръце, като при нужда се добавя прясно мляко или вода.
Коментари