Един от най-вкусните източници на омега-3 мастни киселини – сьомгата, е изключително здравословен избор за обяд или вечеря.
Независимо дали е консервирана или замразена, тази риба не изисква дълго време за приготвяне. Освен това сьомгата е изключително диетичен продукт.
Не много храни се съчетават вкусово с този тип риба. Най-подходящите и здравословни комбинации са риба със зеленчуци и пресни подправки.
Копър
Копърът - подправка, характерна за Средиземноморската кухня, чудесно се вписва с вкуса на сьомгата. Задушен копър със сьомга е изключително вкусно ястие.
За целта задушете копъра в растителен или пилешки бульон. След изваждането му добавете сол, черен пипер и лимонов сок. Така приготвеният дресинг се полива върху изпечената и нарязана риба.
Аспержи
Този зеленчук също е чудесна гарнитура за рибата. Аспержите са универсална добавка за класически ястия като месо и риба или пък към някои предястия. Те могат да се запекат на барбекюто заедно с филетата от сьомга. Другият вариант е да съчетаете аспержи, сьомга и печени картофи.
Грах
Благодарение на малките си размери и вкусови качества, грахът често се използва като добавка към много блюда. Сьомгата е сред най-подходящите комбинации на зелените зрънца. Подходящ пример за подобно съчетание е зелена салата, в центъра на която да се постави дресинг, приготвен от консервирана сьомга, маринован грах, малко копър и майонеза.
Броколи
Броколито е един от най-здравословните зеленчуци. Това кръстоцветно растение има висока хранителна стойност, богато е на фибри. Към приготвената риба можете да прибавите задушено броколи.
Можете още повече да разнообразите рибното блюдо като задушите броколи с добавка гъби и лук. Към тях накрая прибавете и настърган Пармезан. Готовите задушени зеленчуци се поставят върху или отстрани на протеиновото ястие.
Коментари