Най-здравословни и много вкусни стават зеленчуците приготвени на скара. Тиквички, лук, патладжан, пипер, картофи – стават чудесни и са особено подходящи за меню през по-топлите месеци от годината – когато пазарът изобилства от пресни продукти и когато организмът ни има нужда от по-леки храни.
За да станат сочни и вкусни зеленчуците на скара, можете предварително да ги полеете с някаква марината, а може да сложите някакви подправки и след като вече са готови. Ето няколко предложения за марината за зеленчуци, които ще бъдат приготвени на скара:
Марината с горчица и босилек
Необходими продукти: Зехтин, горчица, балсамов оцет, чесън, босилек, сол.
Начин на приготвяне: Всичко това се обърква много добре, чесъна трябва да е счукан. Може да направите маринатата и с чесън на прах, но ароматът му е по-слаб. Всичко е въпрос на вкус.
Колко точно е количеството на продуктите също трябва сами да решите – зависи колко зеленчуци искате да приготвите. С тази марината оставете зеленчуците да постоят поне 2 часа. Всички миризми ще се поемат от зеленчуците и резултатът ще бъде перфектен.
Друго предложение за марината на зеленчуци:
Марината с чубрица
Необходими продукти: Зехтин, чесън, чубрица, сол, черен пипер.
Всичко това се смесва, като чесънът пак трябва да е пресован. Зеленчуците трябва да престоят в маринатата. Много е подходяща за картофи.
Задължителни подправки са зехтинът (или олио), солта и чесъна. Ако тези рецепти не са ви по вкуса, сами можете да си добавяте разни зелени и свежи подправки вътре – магданоз, мащерка, копър и изобщо каквото ви дойде на ум и каквото обичате.
Ако не обичате много киселина, вместо оцет сложете, след като зеленчуците са изпечени, малко лимонов сок. Той ще придаде съвсем лека нотка на киселина. В маринатата можете да добавите и 1 – 2 с.л соев сос, но в случай, че го направите, бъдете внимателни със солта, за да не пресолите зеленчуците.
Коментари