Печените зеленчуци са страхотна лека храна и поради опушения си аромат могат да бъдат използвани за пица, лазаня, прибавяни към салати или даже сервирани заедно с ориз към вегетарианските ястия. Те допълват и местното меню, придавайки му здравословен елемент.
Печените на скара зеленчуци са не само вкусни и здравословни, но и лесни за приготвяне. Печенето обаче може да е доста мърлява работа, а почистването - досадно. Лепкавите обгорени остатъци са обичайният резултат от няколкото опита при печенето на скара.
Един добър начин да се редуцира работата по почистването, мръсотията и бъркотията, е като се използва алуминиево фолио. То е лесно достъпно и може да бъде намерено в почти всеки магазин.
Как да приготвяме зеленчуци в алуминиево фолио
Нещата, които са Ви необходими за печенето на скара на зеленчуци, са алуминиево фолио (за предпочитане е дебело, но и обикновеното върши работа), зеленчуци по Ваш избор (гъби, лук, домати, чушки и т.н.), нож, подправки, зехтин и скара или фурна.
Избор на зеленчуци
За печене е добре да се избират зеленчуци, които имат високо съдържание на вода - патладжани, чушки, тиква, тиквички, домати, гъби, лук и кервиз. На всички тях им трябва относително еднакво време за печене, поради което те могат да се приготвят и заедно.
Зеленчуци като морковите, карфиола и броколи трябва да се избягват, а зеленчуците с листа също не стават за тази цел, освен ако специфични ястия не изискват тяхното препърляне. Изключение прави цикорията.
Подготовка на фолиото
Вземете голямо парче фолио и го разстелете свободно върху някакъв съд. Докато го прегъвате не забравяйте, че трябва да има достатъчно, за да можете да покриете целите зеленчуци. За да ги предпазите от залепване, напръскайте фолиото с малко зехтин.
Измиване и нарязване на зеленчуците
Преди да консумирате зеленчуците е много важно хубаво да ги измиете. Можете да ги напръскате със смес от вода и лимонов сок и да ги оставите да престоят малко. След това ги измийте и подсушете. Докато ги режете, се уверете, че са еднакви по размер, тъй като това ще им помогне да се изпекат по едно и също време.
Подправяне на зеленчуците
След нарязването им, ги поставете в купа и ги полейте с малко зехтин, подправка по Ваш избор или салатен дресинг. Тъй като зеленчуците не са мазни, те имат нужда от малко зехтин, за да се запазят влажни и да не загорят. Разбъркайте ги добре и ги поставете в тавичка. Джинджифилът, оцетът, соевият сос, и различните мазнини ще добавят азиатски привкус.
Запечатване на зеленчуците
След като нарязаните зеленчуци бъдат подправени и поставени в постланата с фолио тавичка, сгънете подаващите се части на фолиото, като го накъдряте и по този начин направете джоб. Така зеленчуците няма да изпаднат (или течността да изтече) от скарата по време на печене. Освен това парата отвътре ще помогне за по-доброто им приготвяне.
Печене на скара
Преди да поставите джоба от фолио със зеленчуците на скарата, се уверете, че тя е затоплена на средно висока температура. Оставете зеленчуците отгоре за около 8-10 минути и след това ги обърнете да се пекат пак за толкова време. Обърнете ги още веднъж за 5 минути.
Сервиране
След като сте приключили с печенето, оставете зеленчуците за 5 минути. След това можете да разтворите фолиото и да добавите малко масло или подправки по Ваш вкус.
Сварените зеленчуци губят голяма част от нутриентите си във врящата вода, а пържените са прекалено мазни. Запечените на скара зеленчуци обаче са много по-здравословни в сравнение с тях.
Скарата допринася и за получаването на този вкус на опушено, за който често смятаме, че липсва при зеленчуците. Именно затова печенето на скара се превръща в стил на готвене не само за през по-топлите месеци на годината.
Коментари