Печенето на огън на хранителните продукти е най-старият начин за термична обработка на храната. Той е запазен и до днес с много промени и вариации и се осъществява с помощта на съвременната техника. Скарата е незаменимият помощник в приготвянето на апетитни рецепти. Изпечена на огън, храната е вкусна, ароматна и полезна, стига да са спазени правилата за здравословно готвене на скара.
За да бъде здравословно приготвено ястието Ви, трябва да отстраните възможността за отделяне на канцерогенни вещества. Те се образуват в загорялата коричка на печените меса. Появяват се и когато сокът от месото капе върху скарата, тя пуши и месото се опушва. При печене на риба, морски дарове, плодове или зеленчуци не се отделят канцерогени и приготвянето им на скара е изцяло здравословно.
Печене на месо на скара
За да се приготви здравословно ястие от месо, печено на скара, трябва да се следват някои правила:
- Хубаво е месото да престои в марината преди печене, то омеква и му е необходимо по-малко време за изпичане;
- Тлъстини по месото трябва да бъдат отстранени, за да не се разтопят и да капят по скарата;
- Месото е добре да се раздели на по-малки парчета, които се приготвят по-бързо;
- Най-безвредният начин на печене е без използване на мазнина. Месото ще бъде напълно здравословно приготвено.
Печене на риба на скара
Изборът на подходяща риба е основен при приготвяне на тази най-известна морска храна на грил. Трябва да се избере риба, която издържа на огъня.
Сьомгата на скара е най-добрият вариант, защото тя е с високо съдържание на мазнини и това я предпазва от залепване на грила и разпокъсване на месото. Пече се изключително бързо, само около 4 мин са нужни, за да се изпече едната страна на рибното филе.
Други риби, които могат да се пекат с кожата и не се раздробяват при обработката им, са рибата тон, пъстървата, рибата меч. От дребни риби като сардините можете да си приготвите здравословни шишчета, като нанижете рибките на дървените пръчици.
Печене на зеленчуци на скара
Скарата е най-подходящият начин за обработване на зеленчуци. Бързото им изпичане на висока температура гарантира запазването на хранителните вещества в тях. Най-подходящи за печене са чушките, лукът, тиквичките, патладжаните, картофите, нарязани на кръгчета. Можете да ги изпечете цели, или нарязани на филийки или кубчета и нанизани на шиш.
Печене на плодове на скара
Плодовете, изпечени на скара, са не само вкусен, но и здравословен десерт. Праскови, банани, ябълки, круши са идеалните плодове за скара. Нарязани на кубчета и нанизани на шиш, те се изпичат само за 2-3 минути. Можете да ги изпечете на края на скарата или след като вече сте я изключили, за да не изгорят. Те просто не издържат печене на директен силен огън.
Храната на скара е вкусна и здравословна, особено ако е приготвена сред природата и споделена с приятели.
Коментари