Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да готвим месо на пара

Как да готвим месо на пара

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Месо на папра

Месото, приготвено на пара, се получава не само много вкусно, но и много крехко. Освен това, приготвено на пара, месото е здравословно и подходящо за хора, които пазят диети.

Можете да приготвите кюфтета от пилешко месо на пара. Необходими продукти: 500 грама бяло пилешко месо, 100 милилитра прясно мляко, 4 филии хляб, 1 глава лук, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, 3 скилидки чесън, малко магданоз.

Хлябът се накисва в млякото, като предварително е отстранена кората на филийките. Лукът и месото се нарязват на ситно и се смилат заедно.

Добавя се хлябът и яйцето, разбъркват се и се добавят нарязаните на ситно скилидки чесън и нарязаният магданоз, овкусява се със сол и черен пипер. Замесва се кайма и се оформят кюфтета.

Слагат се в уред за готвене на пара и се готвят 40 минути. Ако нямате специален уред за готвене на пара, сложете кюфтетата в мрежичка за пържене на картофи, фиксирайте я над тенджера с вряща вода и гответе до омекване.

Кюфтета на пара

Кюфтета от готова кайма се приготвят лесно на пара и се сервират с вкусен сос. Необходими продукти: 500 грама кайма, 4 филийки хляб, 50 милилитра прясно мляко или вода, магданоз, 1 глава лук.

За соса: 600 милилитра бульон от кубчета, 1 супена лъжица масло, 1 супена лъжица брашно, 2 чаени лъжички лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Каймата се измесва с предварително накиснатите в млякото филийки, на които е махната кората. Добавят се нарязаният на ситно лук и магданоз. Оформят се кюфтета и се приготвят около 45 минути в уред за готвене на пара.

В това време се прави сосът, като се запържва брашното в маслото, добавя се бульонът и ври, докато не се посгъсти. Добавят се лимоновият сок, солта и черният пипер и при сервиране кюфтетата се поливат с един черпак от соса.

На пара можете да приготвите вкусни хапки.

Пържоли

Необходими продукти: 400 грама пилешко филе, 1 глава лук, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 супена лъжица мед.

От нарязания на кръгчета лук, смесен с лимоновия сок и меда, се прави марината. В нея престояват 2 часа пилешките филенца, нарязани на средно големи парчета. След това хапките се вадят, отцеждат се от маринатата, овкусяват се със сол и черен пипер и се приготвят в уред за готвене на пара в продължение на половин час. Поднасят се със свежа салата.

В уред за готвене на пара лесно се приготвят пържоли. Така не се получават черни ивици, както става, когато се правят пържоли на скара.

Необходими продукти: 2 пържоли, 1 малка глава лук, 1 супена лъжица балсамов оцет, 1 чаена лъжичка горчица, 1 супена лъжица мед.

Пържолите се начукват леко и престояват 3 часа в марината от нарязания на кръгчета лук, смесен с горчицата, балсамовия оцет и лимоновия сок. След като се отцедят от маринатата, се готвят в уред за готвене на пара около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest