Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да готвим месо на пара

Как да готвим месо на пара

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Месо на папра
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.

Месото, приготвено на пара, се получава не само много вкусно, но и много крехко. Освен това, приготвено на пара, месото е здравословно и подходящо за хора, които пазят диети.

Можете да приготвите кюфтета от пилешко месо на пара. Необходими продукти: 500 грама бяло пилешко месо, 100 милилитра прясно мляко, 4 филии хляб, 1 глава лук, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, 3 скилидки чесън, малко магданоз.

Хлябът се накисва в млякото, като предварително е отстранена кората на филийките. Лукът и месото се нарязват на ситно и се смилат заедно.

Добавя се хлябът и яйцето, разбъркват се и се добавят нарязаните на ситно скилидки чесън и нарязаният магданоз, овкусява се със сол и черен пипер. Замесва се кайма и се оформят кюфтета.

Слагат се в уред за готвене на пара и се готвят 40 минути. Ако нямате специален уред за готвене на пара, сложете кюфтетата в мрежичка за пържене на картофи, фиксирайте я над тенджера с вряща вода и гответе до омекване.

Кюфтета на пара

Кюфтета от готова кайма се приготвят лесно на пара и се сервират с вкусен сос. Необходими продукти: 500 грама кайма, 4 филийки хляб, 50 милилитра прясно мляко или вода, магданоз, 1 глава лук.

За соса: 600 милилитра бульон от кубчета, 1 супена лъжица масло, 1 супена лъжица брашно, 2 чаени лъжички лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Каймата се измесва с предварително накиснатите в млякото филийки, на които е махната кората. Добавят се нарязаният на ситно лук и магданоз. Оформят се кюфтета и се приготвят около 45 минути в уред за готвене на пара.

В това време се прави сосът, като се запържва брашното в маслото, добавя се бульонът и ври, докато не се посгъсти. Добавят се лимоновият сок, солта и черният пипер и при сервиране кюфтетата се поливат с един черпак от соса.

На пара можете да приготвите вкусни хапки.

Пържоли

Необходими продукти: 400 грама пилешко филе, 1 глава лук, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 супена лъжица мед.

От нарязания на кръгчета лук, смесен с лимоновия сок и меда, се прави марината. В нея престояват 2 часа пилешките филенца, нарязани на средно големи парчета. След това хапките се вадят, отцеждат се от маринатата, овкусяват се със сол и черен пипер и се приготвят в уред за готвене на пара в продължение на половин час. Поднасят се със свежа салата.

В уред за готвене на пара лесно се приготвят пържоли. Така не се получават черни ивици, както става, когато се правят пържоли на скара.

Необходими продукти: 2 пържоли, 1 малка глава лук, 1 супена лъжица балсамов оцет, 1 чаена лъжичка горчица, 1 супена лъжица мед.

Пържолите се начукват леко и престояват 3 часа в марината от нарязания на кръгчета лук, смесен с горчицата, балсамовия оцет и лимоновия сок. След като се отцедят от маринатата, се готвят в уред за готвене на пара около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest