Много хора смятат, че месото на акулата не става за ядене. Това обаче не е така. Ястия от акула консумират много народи, които живеят до морета и океани.
Известни са над триста видове акули, които са различават по размер, начин на живот, хранене и поведение, но само някои от тях се ловят в промишлени количества.
Сред акулите с особено вкусно месо са синята акула, черноперковата акула, сивата акула, леопардовата акула, акула галеус и акулата лисица. Най-много акули се консумират в Япония.
Там се смята за особен деликатес супата от плавници на акула. Векове наред майсторството на готвачите от Изтока се оценявало по умението им да приготвят супа от плавници на акула.
В Китай е популярно ястие от устните на акула, задушени с кълнове от бамбук и пилешко месо. В Италия месото от акула се използва най-вече за салати.
В Англия месото от акула се поднася с пържени картофи. Черният дроб на акулата е богат на витамин А. Месото на акулата е богато на белтъчини, които по аминокиселинен състав са близки до белтъчините на говеждото месо.
Освен това в месото от акула се съдържат соли на калция, фосфор, йод и мед, а също и витамин В. То съдържа и голямо количество живак, който може зле да повлияе върху нервната система. Затова месото от акула не се препоръчва за бременни и деца под шестнадесет години.
Месото от акула е вкусно и крехко, но когато е сурово, има неприятен мирис на амоняк и горчиво-кисел вкус, затова изисква специална предварителна подготовка.
Специфичният вкус изчезва след сваряване или след киснене в мляко или подкиселена с оцет или лимонов сок вода. Най-вкусно е месото от дребните видове акули. Не се препоръчва консумацията на тъмното месо от акула.
Можете да приготвите страхотно пържено филе от акула. Ще ви трябва един килограм месо от акула – замразено или прясно, половин чаена чаша брашно, две яйца, половин чаша галета, половин китка магданоз, един лимон, двадесет грама мазнина, доматен сос и сол на вкус.
Нарежете филето на парчета, посолете ги и ги панирайте в брашно, топнете ги в яйцата и след това в галетата. Запържете в гореща мазнина и отцедете. Сервирайте в голямо блюдо, като украсите с магданоз и резенчета лимон. Отделно сервирайте доматеният сос.
Можете да изненадате близките си и с печена акула със сос. Нарязаното на пържолки филе измийте добре и подсушете. Посолете, полейте със сок от четвърт лимон, поръсете с черен пипер.
Добавете малко розмарин и печете в предварително нагрята на сто и осемдесет градуса фурна за десет минути. Това време е достатъчно, за да е готово месото.
Отделно пригответе соса. Два червени домата нарежете на малки парченца и запържете в масло. Добавете двеста грама консервиран зелен фасул, нарязана на ситно глава лук и две ситно нарязани скилидки чесън.
След пет-шест минути добавете две супени лъжици лют кетчуп и налейте четвърт чаша бяло вино. Задушете десет минути на слаб огън. По желание може да добавите захар и лимонов сок.
Сервирайте в голяма чиния, в която налейте сос, отгоре сложете месото от акула и поръсете с магданоз и босилек.
Коментари