Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви месо от акула

Как се готви месо от акула

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Месо от Акула
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.

Много хора смятат, че месото на акулата не става за ядене. Това обаче не е така. Ястия от акула консумират много народи, които живеят до морета и океани.

Известни са над триста видове акули, които са различават по размер, начин на живот, хранене и поведение, но само някои от тях се ловят в промишлени количества.

Сред акулите с особено вкусно месо са синята акула, черноперковата акула, сивата акула, леопардовата акула, акула галеус и акулата лисица. Най-много акули се консумират в Япония.

Там се смята за особен деликатес супата от плавници на акула. Векове наред майсторството на готвачите от Изтока се оценявало по умението им да приготвят супа от плавници на акула.

В Китай е популярно ястие от устните на акула, задушени с кълнове от бамбук и пилешко месо. В Италия месото от акула се използва най-вече за салати.

В Англия месото от акула се поднася с пържени картофи. Черният дроб на акулата е богат на витамин А. Месото на акулата е богато на белтъчини, които по аминокиселинен състав са близки до белтъчините на говеждото месо.

Освен това в месото от акула се съдържат соли на калция, фосфор, йод и мед, а също и витамин В. То съдържа и голямо количество живак, който може зле да повлияе върху нервната система. Затова месото от акула не се препоръчва за бременни и деца под шестнадесет години.

Месото от акула е вкусно и крехко, но когато е сурово, има неприятен мирис на амоняк и горчиво-кисел вкус, затова изисква специална предварителна подготовка.

Филе от Акула

Специфичният вкус изчезва след сваряване или след киснене в мляко или подкиселена с оцет или лимонов сок вода. Най-вкусно е месото от дребните видове акули. Не се препоръчва консумацията на тъмното месо от акула.

Можете да приготвите страхотно пържено филе от акула. Ще ви трябва един килограм месо от акула – замразено или прясно, половин чаена чаша брашно, две яйца, половин чаша галета, половин китка магданоз, един лимон, двадесет грама мазнина, доматен сос и сол на вкус.

Нарежете филето на парчета, посолете ги и ги панирайте в брашно, топнете ги в яйцата и след това в галетата. Запържете в гореща мазнина и отцедете. Сервирайте в голямо блюдо, като украсите с магданоз и резенчета лимон. Отделно сервирайте доматеният сос.

Можете да изненадате близките си и с печена акула със сос. Нарязаното на пържолки филе измийте добре и подсушете. Посолете, полейте със сок от четвърт лимон, поръсете с черен пипер.

Добавете малко розмарин и печете в предварително нагрята на сто и осемдесет градуса фурна за десет минути. Това време е достатъчно, за да е готово месото.

Отделно пригответе соса. Два червени домата нарежете на малки парченца и запържете в масло. Добавете двеста грама консервиран зелен фасул, нарязана на ситно глава лук и две ситно нарязани скилидки чесън.

След пет-шест минути добавете две супени лъжици лют кетчуп и налейте четвърт чаша бяло вино. Задушете десет минути на слаб огън. По желание може да добавите захар и лимонов сок.

Сервирайте в голяма чиния, в която налейте сос, отгоре сложете месото от акула и поръсете с магданоз и босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Име
Име
Хей готвачи, несото на акулата мирише на амоняк когато е старо или недобре съхранявано (неколкократно замръзявано и размразявано). Тогава вместо да се опитвате да го обезмирисвате просто не го лупувайте. Миришещото месо съдържа токсини от разпада на белтъчините в него.
06.09.2014 07:05
4
1