Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за месо от акула

Подходящи подправки за месо от акула

подправки за месо от акула
Снимка: Ирина Андреева Jolie

Повечето хора смятат, че най-големите почитатели на рибата са народите от балтийските държави или онези, обитаващи районите около Средиземно море. Да, безспорен факт, е че гърците или италианците не могат без риби като ципура, лаврак или фагри, а за руските народи надали има по-добро мезе за любимата им водка от сельодката, която се приготвя от херинга.

Но като се замислите по-сериозно, веднага ще се сетите за популярното название фиш енд чипс, така характерно за англичаните, както и надали ще зърнете българин, отпочиващ на Черно море, който не е с чаша бира в ръка и порция цаца.

Коя обаче е истинската кралица сред рибите? Естествено, че акулата, която е и сред най-големите риби. Тя е богата на аминокиселини, витамин В, калций, йод, мед, фосфор и други ценни за човешкия организъм съставки. Добре е все пак да споменем, че в месото от акула се съдържа и сериозно количество живак, което я прави неподходяща за консумация от деца под 16-годишна възраст, както и от бременни.

Все пак предимствата от похапването на месо от акула не са малко на брой. Ако все още не сте пробвали да си го приготвите в домашни условия, то вероятно ще ви е интересно да научите кои подправки пасват към месото от акула.

Преди да ви ги покажем обаче, е добре да знаете, че месото на акулата понякога има характерна и не особено приятна миризма, поради което е задължително да го овкусите не само със сол, но и с прясно изцеден лимонов сок. А сега ще ви покажем и кои са най-подходящите подправки за филе от акула.

Черен, бял пипер или микс

Независимо на какъв вид пипер сте се спрели, то имайте предвид, че той пасва не само на всякакъв вид риба, но и без него месото от акула надали ще стане толкова вкусно. Добре е предварително да овкусите с него филето от акулата и да го оставите да престои така около половин час преди да преминете към същинското му готвене.

подходящи подправки за месо от акула
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Копър

Копър се използва при приготвянето на почти всички видове риба. Обикновено филето от акула се приготвя на фурна, на пара или пък панирано. Няма да сбъркате, ако към рецептата си за месо от акула добавите и копър или пък семена от резене. В случай, че панирате рибата, можете да добавите копър и в самата панировка.

Босилек

Независимо дали ще използвате изсушен босилек, пресен или дори босилеково песто, стига да обичате аромата му, то пробвайте да го включите в рецептата си за филе от акула.

Къри

То е широко разпространено в азиатската кухня, а знаем, че азиатците обожават риба. Освен всичко друго, то е много полезно и има не само приятен вкус и аромат, но и характерен цвят. Можете да нарежете филето от акула на хапки и да ги панирате в смес от брашно, яйца и къри.

Риган

Особено характерна за средиземноморските държави подправка, той пасва много добре на всякаква риба, включително и на месо от акула.

Естрагон

Често използвана подправка за риба, но трябва да внимавате да не прекалявате с него.

Чесън, мед и горчица

Да, не за подправки, но няма как да не ги споменем. Можете да си приготвите микс от тях, да намажете месото от акула и да го оставите да се овкусява така за няколко часа. След това просто го пъхнете във фурната, гриловайте го или пък го панирайте по обичайния начин. Направо ще си оближете пръстите!

Вижте и някои идеи за приготвяне на вкусна риба:

- панирана риба;

- яхния с риба;

- пълнена риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest