Вълшебната и ароматна вселена на подправките включва не само необходимост от вкусове като солено или сладко, но и загадъчни неустоими усещания за небцето, идващи от подправки като кимион, дафинов лист, карамфил, канела, индийско орехче, розмарин и още десетки други.
Те смесват по неповторим начин благоухания на подправките със страхотен вкус на месото, към което са добавени, галят сетивата, подчертават вкусовите характеристики на определен вид месо и в същото време носят ползи на храносмилателната система, на фигурата и цялостното здраве.
Особено важни са подправките за дивечово месо, защото то се характеризира с особен вкус и аромат, които налагат внимателен избор на съпътстващи вкусове и аромати.
Характеристики на пъдпъдъчето месо
Сред дивечовото месо се откроява това от пъдпъдък. Като всяко дивечово месо, това на пъдпъдъка е по-жилаво, защото съдържа повече мускулни влакна, по-чисто е, заради това, че птицата се храни изцяло с естествена чиста храна от природата. В същото време има характерна силна миризма, която може да не бъде добре приета от някои хора.
Затова е добре да се замрази месото, за да стане по-крехко, а после да се изберат подправки, които ще му придадат подходящ вкус и аромат.
Най-добрите подправки за месо от пъдпъдък
![Овкусяване на пъдпъдъче месо](/files/lib/600x350/padpadak-lemon-photo4.webp)
Най-малките диви птици - пъдпъдъците, имат месо със силен орехов вкус, леко напомня на еленско месо. Пъдпъдъкът има относително най-голям дял месо в областта на гърдите, около 40 процента от всичкото му месо е в тази част на птицата. Най-често месото от гърдите на птицата се пържи или задушава.
Тази обработка изисква черен пипер, червен пипер, дафинов лист, магданоз, чубрица и пресен розмарин. Тъй като месото, обработено термично по този начин, става по-сухо, то е добре да се комбинира с други мазни продукти - бекон и сланина.
Най-добрата термична обработка на месото на пъдпъдъка е чрез варене или задушаване. Дафиновият лист и бахарът са най-добрата опция за вареното пъдпъдъче месо. Задушено с вино, кимион и черен пипер месото абсорбира ароматите и вкусовете на подправките и получава съвсем ново вкусово звучене.
Азиатската кухня обича съчетаването на месото на пъдпъдъка с топлото ухание на канелата, острия вкус на лимона, чаена лъжичка захар за сладост и неизменните вино и пилешки бульон.
Подходящи за пъдпъдъче месо са свежите подправки - чесън със зехтин, лайм, чубрица, розмарин на клонче, а също и индийско орехче, което да придаде усещане за пикатност.
![Пъдпъдъче месо](/files/lib/600x350/padpadak-sauce-12.webp)
Чудесно допълнение към месото, което може да изиграе ролята и на подправка, е конфитюрът от червени боровинки.
Следвайки тези важни съвети за овкусяване на пъдпъдъче месо, ще може да приготвите ароматни задушени пъдпъдъци, вкусна супа от пъдпъдък или нещо нестандартно - пъдпъдъци в патладжан.
Коментари