Пъдпъдъчето месо - деликатес от древни времена
Месото на пъдпъдъка се счита за деликатес още откакто тези птици стават обект на лов. Това малко като количество месо в една птица е много вкусно, здравословно и диетично.
Позволява всякаква обработка - варене, задушаване, печене, пържене и се добавя към салати, пици, сандвичи и гурме специалитети. Ароматът му и необичайния му вкус за птиче месо задоволяват изтънчения интерес на кулинарите.
Състав на месото от пъдпъдък
Месото на пъдпъдъка е особено ценно заради съдържащите се в него мононеноситени и полиненаситени мастни киселини. Богато е на незаменими мастни киселини омега-6, цинк, хром, желязо, фосфор и калий.
Интересен факт е, че най-разпространения елемент в това месо е кобалтът. Съдържа още рибофлавин, витамин А, витамин В4, сяра, цинк и мед. Богато е на протеини, но те се усвояват добре и не натоварват храносмилането.
Ползи от пъдпъдъчето месо
Това месо е много полезно за децата, възрастните и бременните. Добра опция за диетата е след операции, при определени заболявания, за да подпомогне оздравяването. Месото на тази птица не е алерген.
Пъдпъдъците се отличава с ниски калории и мазнини, заради което се причислява към диетичните храни. Отличен избор е при заболявания на храносмилателната система.
Голямото количество минерали в него нормализира метаболизма, а калият е благоприятен за мозъчната функция. Есенциалните мастни киселини в състава му го правят полезно за активни спортисти по време на рехабилитации и травми.
Месо от пъдпъдъци се препоръчва на жените за поддържане на фигурата, в това месо има много малко холестерол. Редовната консумация на месото на малката птица е препоръчително за черния дроб, особено при мъже, които консумират много храна и алкохол.
Добре е бременните жени да го включат в диетата си, за да заредят тялото си с нужните микро- и макроелементи, важни за развитието на плода, а наличието на това крехко месо в храната на малките деца е отлична възможност да се облекчи храносмилането им, тъй като пъдпъдъчето месо се смила по-лесно от заешкото, пуешкото и пилешкото.
Рискове и противопоказания за консумация му
Месото на пъдпъдъка не е рисково за която и да е възрастова група. Умерената му консумация се препоръчва дори при най-строги диети. В това месо не се използват медикаменти и стероиди при отглеждане на птиците, защото не е икономически изгодно за стопанствата. Може да се каже, че това е възможно най-чистото месо от птица на пазара.
Вижте още всички наши предложения как да сготвите пъдпъдък и повече за кулинарната употреба на пъдпъдъчи яйца.
Коментари