Основата на всички смутита са пюретата от плодове (и някои зеленчуци). За разлика от фрешовете и пресните сокове смутито съдържа повече фибри, защото плодовете са смлени, а не изцедени.
Първите смутита се появяват през 30-те на ХХ век с изработването на електрическия блендер в САЩ и се състоят от плодово пюре и лед. През 70-те години отваря врати веригата Смуути кинг, която има барове из целите американски щати. Тя пропагандира смутитата като здравословна храна за заети хора, които нямат време да пюрират храна в къщи. Към края на века те вече са изключително популярни в световен мащаб и вече се продават в супермаркетите.
Водещи световни марки вече предлагат и у нас своите „течни плодове“ в бутилки с надпис smoothie. Но възможно ли е едно смути в бутилка да ни предостави качествата на прясно изстискания сок? Да, това става чрез т.нар. пастьоризация. При нея микроорганизмите, които предизвикват ферментацията и развалянето на плодовете – дрожди, плесени, бактерии, се унищожават чрез затопляне. Така се гарантира микробиологичната чистота но вкусовите и полезните свойства на плодовете се запазват.
Естествено, и вкъщи можем да си приготвим смути. Но колкото и лесно да е това, все пак изисква време, най-малкото за измиване, почистване и нарязване на плодовете. Затова в забързаното ежедневие можем да се доверим на бутилираните смутита от доказани марки. При тях няма добавена захар или киселини. Пастьоризираната напитка е годна за употреба до срока, указан на капачката.
Така с една малка бутилка ние си набавяме хранителното разнообразие на по 6 плода, и то наведнъж. И ако нямаме време да хапваме цели плодове, то смутито в бутилка е добра и здравословна алтернатива.
Коментари