Супата, която е неделима част от менюто ни, особено когато сме на диета, е по-скоро вредна, отколкото полезна, смятат френски диетолози.
Според тях заради високата температура, при която се готвят продуктите в чорбата, изчезват почти всички полезни хранителни вещества. И така течността престава да бъде полезна, категорични са експертите по здравословно хранене.
Друг недостатък на ястието е, че когато човек изяде по-голямо количество супа се разрежда стомашният сок. По този начин бульонът се абсорбира бързо от червата и черния ви дроб не може да изпълни функциите си.
Когато добавите в ястието месо, при варенето се отделят всички вредни химични вещества, които животновъдите са използвали по време на отглеждането на добитъка.
Макар и въпросът дали супата е полезна или по-скоро вредна да е спорен, все пак този вид храна си остава известен с това, че броят на калориите в една купичка е минимален. Това прави супата незаменима, когато сте на диета.
Коментари
Нискокалоричната супа в началото на храненето помага да се намалят поетите калории с 20 %, установили диетолози от университета Пен. Това важи за супи от пилешки бульон и зеленчуци - броколи, картофи, карфиол, моркови и малко масло. Според д-р Барбара Ролс изследването доказва, че супите са подходящо средство за контролиране на теглото.
Прочети повече: