Както е добре известно, веганите не приемат храни от животински произход, а ги заменят с техни растителни версии. Смята се, че маргаринът е веган алтернатива на маслото, подходяща за хора, които са на подобрен хранителен режим.
Но дали всеки вид маргарин е наистина веган?
От какво се прави маргаринът и кои са скритите капани в него?
Маргаринът се приготвя от смесването на вода и растителни мазнини от соя, царевица, рапица, палмово масло или в някои случаи зехтин. Често в него се добавят сол, оцветители и някои изкуствени овкусители. Затова като цяло се смята, че маргаринът е веган.
Има някои марки, които обаче вместо вода използват мляко, а също така и други млечни съставки като лактоза, суроватка или казеин. Също така в маргарина може да се открият следи от животинска мас от крави, овце или патици.
Особено внимателни трябва да бъдете за наличието на витамин D3, който се получава от ланолин – вещество, което се отделя от вълната на овцете.
Друга „скрита“ съставка на маргарина е така нареченото морско масло, направено от риба. Някои производители слагат и лецитин, който се извлича от животинска тъкан и яйчени жълтъци. Други пък ползват животинска лой.
Затова ако сте вегани и държите да консумирате маргарин, добре е да четете внимателно съставките на продукта, който купувате. Но, дори и да е веган, имайте предвид, че той е сочен като една от най-вредните храни. Защото маргаринът съдържа рафинирани трансмазнини и като цяло не е смятан за натурален продукт.
Затова може би е по-добре да опитате да го заместите с някои други мазнини, които също са веган, но са далеч по-здравословни.
Успешно маргаринът може да бъде заменен от зехтин, а също така от масла от кокос, различни ядки и семена.
Ако ви е трудно да откажете маргарина върху филийката вместо масло, също имаме няколко предложения като хумус, намачкано авокадо, фъстъчено или бадемово масло, тахан или веган песто.
Коментари