Телешкото месо е от най-популярните и консумирани видове месо в света. Но дали е полезно за здравето ни? Какви са неговите хранителни свойства и как да го избираме и приготвяме правилно?
Общ състав на телешкото месо
Телешкото месо е богато на протеини, желязо, цинк и витамини
Една от най-големите ползи от яденето на телешко месо е, че то е изключително питателно. Порция от 100 г карета телешко месо осигурява повече от 10 основни хранителни вещества, включително протеини, желязо, цинк и витамини В12 и В6. Една порция телешко месо съдържа около половината от дневната доза необходими протеини – средно около 170 калории.
Ползи от консумацията на телешко
Протеините са от съществено значение за изграждането и поддържането на мускулите, костите, кожата, косата и ноктите. Те също така участват в много биохимични процеси в тялото като имунната защита, хормоналната регулация, ензимната активност и клетъчната комуникация. Телешкото месо съдържа всички девет есенциални аминокиселини, които тялото не може да синтезира само и трябва да получава от храната.
Желязото е друг важен минерал, който се намира в телешкото месо. Този елемент помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород до всички органи и тъкани в тялото. Желязото е от съществено значение за енергията, мозъчната функция и здравословния растеж и развитие и е особено важно за подрастващи момичета, бременни жени и спортисти. Видът желязо в червеното месо се усвоява по-лесно от тялото, отколкото желязото в растителните храни, което прави телешкото толкова добър източник на този елемент.
Цинкът играе жизненоважна роля в клетъчния метаболизъм на тялото ни и помага да поддържаме силна имунната система, която е необходима за борбата с инфекциите. Цинкът в червеното месо също се усвоява по-лесно от тялото, отколкото цинкът в растителните храни. Цинкът също така поддържа нашите когнитивни и репродуктивни функции и помага да поддържаме кожата и косата здрави.
Витамините от група В, които се намират в телешкото месо, са водоразтворими витамини, които насърчават различни функции на тялото. Витамин В12, по-специално, подпомага нервната ни система. Той се намира в най-голямото си изобилие в месото и не е лесно достъпен в растителните продукти, което прави недостигът на В12 основателна грижа за веганите.
Други витамини от група В, намиращи се във високи дози в телешкото, включват В6, който повишава имунната ни система, ниацин, който подпомага храносмилателната система, и рибофлавин, който насърчава здравата кожа и очи.
Телешкото месо не е вредно за сърцето и холестерола
Един от най-често срещаните митове за телешкото месо е, че то е вредно за сърцето и холестерола. Това се дължи на факта, че телешкото месо съдържа наситени мазнини, които са свързани с повишаване на нивата на LDL (лошия) холестерол в кръвта. Въпреки това научните изследвания не са доказали пряка причинно-следствена връзка между консумацията на наситени мазнини и риска от сърдечно-съдови заболявания. Наситените мазнини също така имат положителни ефекти върху здравето, като подобряват имунната система, поддържат стабилно ниво на кръвната захар и повишават нивата на HDL (добрия) холестерол.
Телешкото месо съдържа както наситени, така и мононенаситени мазнини, за които се смята, че предпазват от сърдечни заболявания. Мононенаситените мазнини са същите, които се намират в зехтина, авокадото и орехите, и са известни с това, че намаляват нивата на лошия холестерол и повишават нивата на добрия холестерол. Мононенаситените мазнини също така помагат за регулиране на кръвното налягане и възпалението.
Потенциални рискове от консумация на телешко месо
Както при всяка друга храна, консумацията на телешко месо може да има и някои рискове, ако не се спазват определени правила и мерки. Ето някои от тях:
- Телешкото месо може да съдържа бактерии като ешерихия коли и салмонела, които могат да предизвикат хранително отравяне, ако месото не е добре термично обработено или съхранявано правилно. За да се избегне това, винаги избирайте свежо и качествено месо от проверени източници, мийте ръцете си и кухненските прибори преди и след контакт с месото и гответе месото до вътрешна температура от поне 71°C;
- Телешкото месо може да съдържа и хормони, антибиотици или тежки метали, които са били давани на животните за по-бърз растеж или лечение на болести. Тези вещества могат да имат неблагоприятни ефекти върху здравето на човека, като нарушаване на хормоналния баланс, алергии, устойчивост на антибиотици или натравяне. За да се избегне това, предпочитайте месо от органично отглеждани телета, които не са били подлагани на химическо или генно инженерство;
- Телешкото месо може да повиши риска от някои хронични заболявания, диабет или рак, ако се консумира в прекомерни количества или често. Това се дължи на факта, че телешкото месо съдържа наситени мазнини, холестерол и желязо, които могат да повишат нивата на възпаление, оксидативен стрес и свободни радикали в тялото. За да се избегне това, ограничавайте консумацията си на телешко месо до не повече от два пъти седмично и избирайте по-малки и не много мазни парчета;
В заключение, телешкото месо е полезно за здравето, ако се яде умерено и съобразно с хигиенните и качествените стандарти. То е богато на протеини, желязо, цинк и витамини, които подпомагат мускулната, имунната и нервната система. Но то може да бъде и вредно, ако съдържа бактерии, химикали или токсини, или ако се консумира в излишък или често.
Затова бъдете разумни и отговорни, когато избирате, готвите и консумирате телешко месо.
Вижте още и как телешкото да не е жилаво.
Коментари