Телешкото месо бе обявено за най-спортно от британски учени, тъй като то най-често се употребява от спортисти заради ниското съдържание на мазнини.
Как да изберем най-сочното, крехко и вкусно телешко, за да зарадваме семейството с топящи се в устата хапки?
Бледо-червеният цвят е признак, че животното често е боледувало. Прекалено тъмната окраска е знак, че месото е от старо животно.
При опипването месото трябва да е плътно и еластично. За да бъде месцето наистина крехко, прясното телешко трябва да се намаже с олио или зехтин и да се сложи в съд с леко отворен капак за два дни в хладилника.
Ако обичате телешки език, внимавайте, когато купувате! Кожата му трябва да е без разкъсвания, ранички и червени петна. Има ли ги, животното е боледувало доста.
Розовото, понякога с бежови нюанси месо, което е прошарено със снежнобяла сланинка, е от млечно теленце, което все още не е започнало да яде трева и фураж.
Телешкото не понася дълга топлинна обработка и става жилаво и сухо. Най-добре е да го приготвяте във вид на сочни стекове или задушено.
Коментари