Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-популярните сосове за месо

Най-популярните сосове за месо

Най-популярните сосове за месо

Подходящият сос към вашето месно ястие или просто обикновена пържола е това, което е правилната температура за виното. Ако двата компонента са синхронизирани, то основния - в случая вкусът на месото, ще разцъфне и ще ви спечели славата на добър готвач.

Все пак кой иска в чинията си просто едно сготвено парче месо? Сосовете за меса могат дори да прикрият недобре изпълнената рецепта - било то откъм вкус или визия.

Класики сред сосовете за месо са френските основни сосове като Бешамел, Беарнез, сосове на основата на лук, бяло вино и горчица, сосове с кисели краставички и още доста варианти.

Събрахме няколко рецепти за сосове за месо, с които ще можете да приготвите някои от най-разпространените студени и топли сосове, подходящи за месо.

Гъбен сос

Гъбен сос за месо

Необходими продукти: 250 г гъби, 4- 5. с. л. масло, 1 ситно нарязана глава кромид лук, 2 с. л. брашно, 1 чаша бяло вино, сол и черен пипер на вкус, 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Измитите предварително гъби и лук се нарязват на ситно и се запържват в маслото. Към тях се прибавя брашното, което служи за сгъстител, като се внимава то да не загори. Веднага след него се сипва виното и ако е необходимо - още вода. Сосът за месо се осолява и ври на слаб огън около 10 мин. След като е готов, се подправя с лимоновия сок и черния пипер.

Доматен сос с вино

Доматен сос за месо

Необходими продукти: 500 г смлени или настъргани домати, може и от консерва, 1/ 2 чаша вода, сол на вкус, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. червено вино, 1 ч.л. мед, масло за овкусяване, дафинов лист, магданоз

Начин на приготвяне: Половината от доматите и чашата вино се слагат да се варят, докато се изпари част от течността им. Пуска се дафиновият лист и се слага малко сол. След около 10 мин. към тях се прибавят останалите домати, разбъркани добре с брашното. Сосът ври на слаб огън, докато стане достатъчно гъст. Накрая се добавят мед, масло, черен пипер и ако е необходимо - още сол. Дафиновият лист се изважда. Така приготвеният сос се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Сос Бешамел

Сос Бешамел става за месо

Необходими продукти: 3 с.л. брашно, 4 с.л. масло, 3 водни чаши студено прясно мляко, сол на вкус, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Брашното и маслото внимателно се запържват, без да изгаря брашното. Към тях се прибавя прясното мляко. По време на тази процедура трябва интензивно всичко да се разбърква, за да се избегне получаването на бучки. Сосът ври на слаб огън около 10 мин. След като стане достатъчно гъст, към него се прибавя сол и черен пипер По желание можете да го поръсите и с някакви зелени подправки като магданоз или див лук.

Студен чеснов сос сос от майонеза и горчица

Студен сос за месо

Необходими продукти: 1 кутийка майонеза, 1 с. л. кисело мляко, 1 ч. л. горчица, 1 скилидка чесън, 1 кисела краставичка, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Майонезата, киселото мляко и горчицата се смесват и рабъркват добре. Към тях се прибавя една минала през преса чеснова скилидка и ситно нарязаната кисела краставичка. Добавя се черен пипер според вкуса и така приготвеният сос е подходящ за всякакъв вид месо.

Още няколко соса, подходящи за месо: Пикантен сос, Сос Горчица, Сос Тартар, Холандез, Грейви, Сос с топено сирене и сметана, Сос Мадейра, Сос Алиоли, Сос Баже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest