Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезно ли е шкембето

Полезно ли е шкембето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Шкембе чорба

Шкембето у нас се готви от овчи, телешки или свински стомах. Малцина знаят, че това традиционно българско ястие всъщност е популярно в редица други кухни. Така например в Испания се нарича mondongo, в Япония horumonyaki, а в Шотландия – haggis. Разликите при приготвянето му са минимални, но богатството на витамини и полезни съставки е налично навсякъде.

Освен вкусно шкембето е и изключително полезно. Изследванията сочат, че в едва 100 г сурово шкембе се съдържат минималните 85 калории. Освен тях обаче то е богато на белтъчини, мазнини, ниацин, витамини от група В и вода, което го прави както полезно, така и лесно усвоимо от организма.

Наличието на големи дози витамин В12 в шкембето спомага циркулацията на кръвта, както и доброто здраве на нервната система. Той поддържа нивата на мастните съединения, изолиращи нервните тъкани и предаващи нервните импулси. Освен това се грижи за функцията на червените кръвни телца, които разнасят кислорода.

Друга важна съставка, която се открива в шкембето, е холинът. В 100 г има около 220 мг от това вещество – около половината от необходимата дневна доза. Той се използва от тялото за пренасяне на нервните импулси и за поддържане на тъканите.

Шкембе

Способства за производството на ацетилхолин, който има ролята на невромедиатор, спомагащ за мозъчните функции. Други ползи, които носи на тялото, са, че разгражда много по-бързо поетите мазнини.

Минералите фосфор и цинк също се откриват в големи дози в шкембето. Те са от особено значение за клетъчната мембрана, фосфолипидите и обогатяването на протеините. Двата елемента подхранват както зъбите и костите, така и цялостното състояние на имунната система.

Установено е, че в 100 г шкембе се съдържат около 15 мкг селен, което е 25% от препоръчителната дневна доза. Елементът е основна част от селеновите белтъци. Те предпазват тъканите от свободни радикали и подпомагат растежа на клетките. Освен това сленът съблюдава развитието и дейността на мускулните клетки и същевременно поддържа функцията на щитовидната жлеза.

Всичко това заслужено изпраща шкембето в графата с храни от традиционната българска кухня, които освен с неописуем вкус ни радват и с безброй ползи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
аз
аз
Идеално е шкембето :)
01.08.2015 10:30
1
Гошо
Гошо
Ако се сложи мазнината, която остава при варенето на шкембето, то шкембето няма да е най-полезните, а доста от начините на приготвяне я ползват мазнината.
29.12.2014 16:48
2