Дивечовото месо има характерен вкус и аромат. Хората с по-изтънчен вкус могат да отличат дори с какво се е хранило животното. Пъдпъдъкът е едно от най-вкусните и предпочитано за приготвяне дивечово месо.
По принцип дивото месо е стегнато и жилаво, тъй като е богато на мускулни влакна (в открити пространства животните се движат повече, с което повишават мускулната си маса). Същевременно е много чисто заради храната, която тези животни консумират - предимно корени, гъби, горски плодове, билки, охлюви, червеи и др.
Ако съхранявате месото на пъдпъдъка известно време във фризер, то става по-крехко.
Месото от пъдпъдък се оставя да кисне във вода около 7 часа. Оптималният вариант е едно или две денонощия в разтвор от оцет и вода. Оцетът неутрализира характерната за дивото месо миризма, която може да е прекалено силна и следователно неприятна за някои хора.
Водата, в която се слага месото, задължително трябва да е студена. Тя изтегля излишната останала кръв. В гореща вода се получава ефект на запечатване и кръвта остава в тъканите.
Мариноването позволява месото да стане по-крехко и да се обогати вкусово. Предварително поставеното в марината за дивеч месо може да се готви само в сос без други добавки. Маринатата се приготвя от киселина (оцет, доматен сок), сладък продукт (мeд, кафява захар) и подправки по избор.
Пъдпъдъчето месо става най-вкусно, ако се вари или задушава. При печене се крие риск да стане сухо. При пържене (например пъдпъдък в масло) трябва да се внимава, за да се улучи точният момент за вадене. Препърженото месо става сухо и жилаво.
Идейно е да се задуши месото в гювече или гювечета с гарнитура от ориз, картофи и др.
Пъдпъдъчето месо се комбинира много добре с продукти, които са мазни – сланина и бекон.
За глазиране на месото може да се използва мед.
Подправките, които най-добре овкусяват месото, са дафинов лист, розмарин и черен пипер.
Конфитюрът от червени боровинки е чудесно допълнение към месото на пъдпъдъците.
Примерна марината за 6 броя пъдпъдъци
:Балсамов оцет - 125 мл
Мед - 125 мл
Подправки - черен пипер, дафинов лист, розмарин
Пъдпъдъчето месо задължително се сервира с червено вино.
Вижте още изпитани рецепти за фазан, месо от глиган или яребица.
Коментари