Даването на курбан по нашите географски ширини се прави за здраве от хилядолетия насам. Идеята е да се измолят висшите сили за милост, за да не пращат повече болести и зло и да бъдат милостиви. Обикновено жервтвеното животно е агне, теле, овца, а в някои области на страната се прави курбан чорба от късове месо, лук и подправки.
За курбан може да се приготви и риба, особено ако денят на курбана е по време на пости. Най-често рибата за курбан е шаран, който задължително трябва да бъде с люспите. Шаранът може да се напълни с най-различна плънка, след което се носи в църква и се пее за здраве на човека, за който се дава курбана. Пали се и свещ за здраве.
Ще ви предложим една бърза и лесна рецепта за курбан с шаран. Необходими са 1-2 глави лук, 20 стафиди, 100 г ориз, 3 с.л. счукани орехи, 1 лимон, 150 мл олио, малко захар, сол, черен пипер, червен пипер. Почистете вътрешността на шарана, сложете в хрилете му резени лимон.
Задушете лука, орехите, ориза и стафидите в мазнина, добавете черен пипер и сол. Сипете вода, за да набъбне оризът, напълнете шарана и печете на силно загрята фурна до готовност. Този рибен курбан с шаран може се прави и на Никулден. Това е стара българска традиция и макар в наши дни на трапезата да се слагат различни други риби, шаранът си остава класика.
Коментари