За добре сварени великденски яйца времето е 8 минути след завиране на водата. Подготовката е много важна. Трябва да се изберат яйца, които не са пресни, а на поне 3-4 дни.
Преди варенето е хубаво яйцата да са на стайна температура, а не току що извадени от хладилника. Изваждат се поне час-два по-рано.
Първата стъпка за добре сварени яйца за Великден - трябва да се измият много добре (да няма кал и др. по тях). За да се избегне напукване на яйцата е добре да се сложи кърпа на дъното на тенджерата.
Яйцата се подреждат плътно на един ред върху кърпа/тензух и се заливат със студена вода, около два пръста над тях. След като водата заври се засичат 8 минути, които са напълно достатъчни за твърдо сварени яйца. За по-рохки яйца са достатъчни около 5 минути. Варят се на бавен огън. След завирането, котлонът се намалява.
За да се избегне напукването, освен кърпа може да се добави и една чаена лъжица сол (за да се избегне напукване на черупката) и малко оцет (който ще помогне за хубавото оцветяване на яйцата) още преди водата да заври. За да се боядисат добре, яйцата трябва да са топли.
Коментари