Ако искате да имате твърдо сварени яйца, но не знаете точно колко време да ги варите, ще разберете в следващите редове. Дали искате твърдо сварени или рохки яйца, те трябва да са на стайна температура преди да ги сложите да се варят.
Времето за варене на яйцата, както казахме, зависи от желаният от вас резултат. Трябва да сложите яйцата във водата, която вече е завряла. Ако искате по-рохки яйца, ги варете за по-кратко. Ако искате да са твърдо сварени, трябва да ги варите по-дълго. Ето и какво е времето за готвене:
- ако се варят 7 минути, жълтъкът на яйцата ще стане течен, а белтъкът ще е добре сварен;
- ако ще варите яйцата осем минути, жълтъкът ще е мек, но не течен;
- ако варите яйцата 10 минути, яйцата са добре сварени, жълтъкът е леко мек;
- ако се варят 12-13 минути, яйцата ще бъдат много добре сварени.
Ако искате яйцата ви да са много добре сварени, спазвайте следните правила:
- сложете няколко яйца на дъното на средно голяма или голяма тенджера. Сипете вода, която да е около 5 см над яйцата;
- сложете тенджерата да заври на силен котлон. След като водата заври, се засича нужното време за желания резултат;
- след като яйцата се сварят, ги охладете под студена вода, за да се спре процеса на готвене или ги оставете в купа със студена вода, докато изстинат;
- за да имате твърдо сварено яйце, сложете яйцата в студена вода и оставете на котлона да заври. Ако имате таймер, го настройте на 13 минути. Ако нямате, вие си засечете толкова. Колкото повече време варите вашите яйца, толкова по-твърди ще бъдат те. След като времето за варене мине, яйцата се поставят в леденостудена вода за около 1 минута. Това ще спре процеса на готвене и ще помогне по-бързо да изстинат.
С твърдо сварени яйца препоръчваме да си приготвите:
- пълнени яйца;
- или вкусна яйчена салата;
Коментари