Има много разнообрази начини, по които можете да си приготвите вкусни яйца. Едва ли обаче сте се сещали, че можете да си сготвите вкусни яйца на хартия. Според някои домакини този метод е широко разпространен в плевенския край.
За да си ги приготвите е необходимо да се снабдите с един чисто бял лист, няколко яйца, сол, както и с масло или сирене по желание.
Котлонът се загрява на средна степен (нито твърде висока, нито прекалено ниска температура). От хартията се приготвя малко плато, върху което се счукват едно или две яйца. След една-две минути яйцата могат да се разбъркат, като внимателно придържате хартията върху котлона. Този оригинален и интересен метод се основава на обстоятелството, че консистенцията на яйцето не позволява на хартията да се самозапали.
Така само след няколко минути яйцата са готови. Махнете ги от котлона тогава, когато прецените, в зависимост от вкусовите ви предпочитания. По желание можете да добавите малко сол, масло и натрошено сирене.
За по-голяма екзотика можете да консумирате яйцето направо от хартията, без да се налага да сервирате в отделна чиния.
Интересната рецепта е лесно изпълнима и е изключително забавно, когато я правите това за деца. Разбира се, не бива да им позволявате да приготвят яйцата си сами по този начин.
Яйцата са изключително добър източник на протеини, както и на различни други хранителни вещества. Те предоставят всички основни аминокиселини за хората и осигуряват няколко витамини и минерали, включително витамин А, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, холин, желязо, калций, фосфор и калий.
Важно е да се знае, че холинът, съдържащ се в яйцата, е важен хранителен елемент за развитието на мозъка и е изключително важен при бременни и кърмещи жени, за да се осигури здравословно развитие на мозъка на плода.
Коментари