Яйцето е една от основните и универсални храни в кухнята. Пържено, варено, рохко или твърдо, овкусяваме храната си с него почти ежедневно. Ето няколко техники за приготвянето му, които трябва да се знаят:
Яйце с черупка
Просто трябва да го поставите с черупката в тенджера с вряща вода. В зависимост от времето на варене, яйцето може да е твърдо сварено или рохко. Може да следвате едно лесно за запомяне правило - 3-6-9. 3 минути се вари яйцето, когато искаме да е съвсем рохко, 6 - за да е между рохко и твърдо и 9 за твърдо сварено яйце.
Цяло яйце без черупка
Ако искате да приготвите яйцето, освобождавайки се преди това от черупката му, има различни методи. Поширано яйце, яйца на очи, яйца по панагюрски и толкова много други, като забулени яйца (cloud eggs) или дори мариновани съществуват в кухните по целия свят.
Бъркани яйца
Един от най-предпочитаните начини за приготвянето на яйцата е да се разбият хубаво, преди да се сложат в тигана. Друг вариант е това да става направо на печката. Първият се предпочита, защото белтъкът и жълтъкът се смесват добре и не се стига до разтичането им, както при втория.
Поширано яйце
Ех, тези поширани яйца! За някои - върховно съвършенство, за други - ужасна трудност. Всъщност, на книга, счупването на яйце над врящата вода не изглежда толкова трудно. Въпреки това, когато човек застане пред печката, нещата изглеждат различни. Но какво толкова - дали ще са с перфектна форма или леко “разрошени”, пошираните яйца пак ще са така вкусни.
Рохко яйце
Варено между 3 и 6 минути, рохкото яйце разкрива вкуса си по свой начин - чрез течна сърцевина от жълтък и горещ белтък. Една истинска наслада, от която няма по-здравословна, защото няма никаква добавка от мазнина. Комбинирано с полента, чеснови картофи или печени зеленчуци, той е вкусно с почти всичко.
Твърдо яйце
За да се получи твърдо яйце, е достатъчно да го варите 9 минути от началото на кипването на водата. Веднъж сварено, трябва да го потопим в съд със студена вода, за да го обелим, без да се опарим. Идеално е да го сервираме топло или студено с домашна майонеза например.
Яйца Мимоза
Яйца Мимоза са едно от перфектните решения за лесно предястие, което не изисква голям бюджет, но е толкова вкусно, че е любимо и на малки, и на големи. За да го направите, е достатъчно да разрежете на две твърдо сварени яйце, да вземете жълтъка и да го смесите с малко майонеза. После само добавете сместа в белтъка. От само себе си идва, че тази вкусотия трябва да бъде овкусена още малко с подправки като натрошено авокадо, червен или черен пипер, а защо не корнишони, каперси, хрян или лук.
Яйца на очи
Лесни като всичко старо и изпитано във времето. Пържените яйца се приготвят бързо, а са толкова неустоимо вкусни. За да направим пържени яйца, е хубаво да имаме тиган с незалепващо покритие, мазнина (олио, масло или маргарин), добре загрята, и няколко цели яйца. Това е напълно достатъчно, за едно успешно и вкусно ядене.
Коментари