Самосите представляват малки хрупкави хлебчета или пирожки с плънка, които могат да бъдат изпечени или изпържени. Произхождат от Индия и са специалитет на всяко домакинство.
Най- често се приготвят с обикновено брашно, но ако искате да станат по-хрупкави е добре да добавите и оризово брашно. Плънката им също така може да бъде сладка или солена, месна или зеленчукова или дори от бобови култури. Всичко зависи от предпочитанията Ви.
Ето как можете да си ги приготвите в домашни условия:
За традиционната рецепта за приготвянето на тесто за самоси ще са Ви необходими единствено 400 г брашно, около 180-200 мл вода, 1 ч. л. сол и 6 с. л. олио или зехтин. Важно е брашното да се пресее 2 или дори 3 пъти.
Изсипвате го в голяма стъклена купа и го смесвате със солта. По средата му правите кладенче, в което се изсипва олиото или зехтина и постепенно се добавя вода, като непрекъснато се размесва с ръка.
Ако е необходимо добавете още вода, защото няма как да се прецени какво брашно точно сте закупили. Омесвайте тестото на ръка в продължение на няколко минути и когато прецените, че е достатъчно меко и гладко, го покрийте с влажна кърпа и го оставете да престои на топло за около 1. 30- 2 часа.
Докато чакате тестото за набъбне е добре да решите с каква плънка искате да са самосите. Ако държите да са с месна плънка можете да запържите малко кайма със ситно нарязан лук и подправки по избор. Ако искате да ядете истински индийски самоси обаче, наблегнете на зеленчуковите плънки, или пък ако държите да е месо, нека да е пилешко или пуешко. Любимите подправки на индийците са пикантните, сред които спадат къри, куркума, кимион, кориандър и др.
Независимо дали сте избрали зеленчукова или месна плънка, можете спокойно към нея да добавите ситно нарязани люти чушлета или чесън.
Когато тестото за самосите е готово, го извадете от купата и го разточете на тънък блат върху поръсена с брашно повърхност. Започнете да изрязвате от него кръгчета с помощта на специална форма или чаша (около 15 см в диаметър), които да разрежете на две, така че да се получат полукръгове.
По този начин оформете фунийки, като прилепите с малко вода дъното им, така че плънката да не изтича. Напълнете ги с пълнеж по избор и ги затворете добре пак с помощта на малко вода. След това можете или да ги изпечете на фурна или да ги изпържите.
Опитайте и още някои вкусни индийски рецепти като:
- наан;
- ориз по индийски;
Коментари