Козунакът е едно от печивата, без които Великден не би бил същият. Този вкусен и ароматен празничен сладкиш е най-вкусен, ако се приготви в домашни условия, но това си е доста трудоемка задача. Наред със замесването и втасвасването, печенето на козунака е изключително важна част от приготвянето му.
Най-вкусен козунак ще се получи, ако го печете на ниска температура по-продължително време. Високата температура само ще го прегори бързо, а отвътре няма да е готов. Затова най-подходящо е козунаците да се пекат на 160 градуса за около 1 час. Вентилаторът на фурната не бива да е пуснат.
Все пак имайте предвид, че в всяка една фурна е различна, затова накрая може да го проверявате с клечка. Това, което никога не бива да правите, е да отваряте вратата на фурната в първите 40 минути от печенето, защото получената температура във фурната ще намалее и обемът на козунака ще спадне, а нито една домакиня не иска това да ѝ се случва. Вече изпеченият козунак се оставя да се охлади напълно, преди да се завие в кърпа или да се опакова. Не го разчупвайте, докато е топъл, а го чакайте да изстине.
Вижте и някои идеи за домашно приготвен козунак:
Виж също как се плете козунак и как се съхранява готовия козунак.
Коментари