Зарзал или жълта слива - смята се, че този плод е един от оригиналните сортове кайсии. Името зарзала произлиза от персийският език зард-алю и означава жълта слива. Тя произлиза от районите на Централна Азия.
Разликите между зарзалите и кайсиите са няколко. Една от основните е това, че зарзалите започват да зреят с една до две седмици по-рано от своите родственици. Това се случва от 1 до 15 юли.
Друга разлика е и големината. Кайсиите са малко по едри.
Също и цветовете в окраската на самия плод на зарзалата са по-светло жълти, почти без червена окраска. Докато кайсиите са по-оранжеви, а някои сортове - и почти изцяло червени.
Освен че зарзалите се по-дребни от кайсиите, са и малко по-кисели на вкус.
За тези от вас, които на външен вит не откриват разликите, има и още нещо, с което на 100% вече ще различите кое кое е. Когато се счупи самата костилка на плода, тази на зарзалата е много горчива и почти не може да се яде. Докато тази на кайсията е много приятна на вкус и може да се хапва както сурова, така и леко запечена.
Без значение дали кайсия или зарзала – похапвайте ги, те са хиперполезни.
Коментари