Gotvach.bg»Съвети»Защо бобът не увира?

Защо бобът не увира?

МарияМария
Новак
2351
Защо бобът не увира?

Следвате всички стъпки за приготвянето на вкусен боб - измиване, накисване на боб, смяна на водата, но въпреки това бобът не увира?

Задължително проверете срока на годност на опаковката на фасула. Ако бобът, който използвате, е прекалено стар, възможно е да не омекне при варене въпреки усилията Ви.

Ако купувате насипно боб, винаги поставяйте в херметически затворен буркан, за да не се овлажнява.

Залепете етикет, на който да отбележите датата на закупуване. Бобът е годен за консумация в продължение на около една-две години.

Друга възможна причина може да бъде водата, която използвате за приготвянето на боба - ако е прекалено твърда (високо съдържание на минерали), по-добре е да използвате пречистена вода.

Още съвети, за да не е твърд бобът

Почистете добре и измийте боба.

Накисвайте го от предната вечер.

Изхвърлете първата вода.

Ако се наложи да долеете вода, докато варите боба, тя не трябва да бъде студена.

Добавете солените и кисели съставки - сол, домати, пюре, след като бобът е добре сварен.

Ако бобът не увира, може да добавите и 1/2 ч.л. сода бикарбонат.

Ако сте сварили своя боб и се чудите какво точно да приготвите с него, разгледайте тези предложения за:

- боб с месо;

- боб в гърне;

- салати с боб

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати