Следвате всички стъпки за приготвянето на вкусен боб - измиване, накисване на боб, смяна на водата, но въпреки това бобът не увира?
Задължително проверете срока на годност на опаковката на фасула. Ако бобът, който използвате, е прекалено стар, възможно е да не омекне при варене въпреки усилията Ви.
Ако купувате насипно боб, винаги поставяйте в херметически затворен буркан, за да не се овлажнява.
Залепете етикет, на който да отбележите датата на закупуване. Бобът е годен за консумация в продължение на около една-две години.
Друга възможна причина може да бъде водата, която използвате за приготвянето на боба - ако е прекалено твърда (високо съдържание на минерали), по-добре е да използвате пречистена вода.
Още съвети, за да не е твърд бобът
Почистете добре и измийте боба.
Накисвайте го от предната вечер.
Изхвърлете първата вода.
Ако се наложи да долеете вода, докато варите боба, тя не трябва да бъде студена.
Добавете солените и кисели съставки - сол, домати, пюре, след като бобът е добре сварен.
Ако бобът не увира, може да добавите и 1/2 ч.л. сода бикарбонат.
Ако сте сварили своя боб и се чудите какво точно да приготвите с него, разгледайте тези предложения за:
- боб с месо;
- боб в гърне;
Коментари