Бамята е здравословен и нискокалоричен зеленчук, който често се използва и в българската кухня.
Продуктът е популярен също така и в различни карибски, креолски, индийски и южни ястия. Има много начини за приготвяне на бамя, но най-простият е да я сварите. Ако обаче преварите бамята, тогава тя ще отделя много слуз.
Затова е важно да спрете процеса на готвене, когато бамята стане мека при пробиване с вилица. Ябълковият оцет, добавен към вряща вода, също ще помогне за намаляване на отделянето на слуз.
Добавете щипка сол, черен пипер и олио към готовата бамя - и ще имате вкусна гарнитура за следващото хранене.
Как да сварим правилното бамята? Вижте в следващите редове:
Изплакнете и нарежете бамята. Отворете крана за студена вода и внимателно поставете бамята под струята, за да измиете мръсотията и праха. Изсушете с чиста кухненска кърпа и отсечете 1 см от края на стъблата с остър нож.
Поставете бамята в голяма тенджера и напълнете с вода. Вземете тенджера, така че бамята да заеме не повече от 3/4 от обема си. Добавете достатъчно вода, за да покриете напълно бамята.
Солена вода. Важно е да осолите водата преди да заври, за да направите варената бамя възможно най-ароматна. По време на готвене бамята ще вземе част от солта от водата. Добавете 1 чаена лъжичка (6 г) сол в тигана и разбъркайте за равномерно разпределение.
Коментари