Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Тя расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата.
Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки, които са големи колкото пръст. Те се събират, когато не са узрели напълно.
Младите нежни шушулки са покрити с тънък мъх, който трябва да се отстрани преди приготвянето, като всяка шушулка внимателно се избърше с мокра кърпа.
Бамята не трябва да се съхранява дълго време, защото става прекалено влакнеста. Шушулките съдържат безцветна течност, в която се намират семената.
За да се премахне донякъде течността в шушулките, бамята се бланшира преди приготвянето, като се пусне във вряла вода за около две минути.
Към отварата се добавя лимонов сок или оцет. Бамята е почти безвкусна, затова добре се съчетава с други зеленчуци, както и с месо.
Вкусни ястия се получават при съчетаването на бамята с чушки и домати, с телешко, свинско, агнешко и риба. Бамята се съчетава добре с къри, чили, кимион, чесън, босилек.
Можете да изненадате близките си с бамя по египетски. Ще ви трябват 700 грама бамя, една глава лук, шест домата, десет скилидки чесън, пет супени лъжици олио, половин килограм кайма, четвърт литър бульон, три супени лъжици кисело мляко, три супени лъжици сметана, един лимон, бял пипер и сол.
Измийте и леко подсушете бамята. Обелете лука и го нарежете на ситно, обелете ципата на доматите и ги нарежете на ситно. Намачкайте чесъна.
Запържете в половината олио бамята в продължение на пет минути и оставете на решетка бамята да се оттече от мазнината. Запържете в останалото олио доматите и лука. Добавете каймата и запържете до златисто.
Залейте с топлия бульон, добавете чесън и сол и задушете, докато не се изпари почти цялата течност. Нагрейте фурната на 180 градуса. Добавете киселото мляко, сметана и белия пипер в каймата.
Намажете с мазнина една тава и разпределете в нея половината кайма. Върху нея разпределете бамята и отгоре покрийте пак с кайма. Печете един час. Украсете с резенчета лимон и сервирайте.
Прочети и тези съвети при приготвяне на бамя, виж за какво е полезна бамята или опитай нашите рецепти с бамя, а именно бамя по гръцки или тази вкусна маринована бамя в буркани.
Коментари
Благодаря предварително.
Едва ли сме първите, които пишем за бамя, едва ли ще сме и последните, но тази снимка, която виждате на статията е закупена от нас преди има няма 3-4 години.
Ако кликнете горе в ляво при Още по темата на линка за БАМЯ, ще видите, че имаме статии от 2009 с тази снимка, така че по скоро питайте другият сайт от къде имат снимката, защото ние имаме оригинала, който е голям колкото футболно игрище. А този който е откраднал снимката едва ли би имал оригинала. Така че ако сте коректна, ни дължите най-малко извинение за неуместните нападки.