Бамята е чудесен зеленчук, който е идеален както при приготвянето на салати, така и за солени ястия.
Но това, което трябва да знаете, е, че бамята не трябва да се съхранява дълго време, без да бъде бланширана, а прясната бамя става негодна за употреба до 3 дена.
При бланширане на бамята се премахва лепкавата течност и така бамята става по-устойчива и издръжлива при правилно съхранение.
Преди да бланширате бамята, е препоръчително да премахнете мъхчетата от повърхността на бамите с леко влажна кърпа (важно е кърпата да е навлажнена с хладка вода, в никакъв случай топла или гореща)
След което поставете дълбок съд с вода на котлона, добавете няколко капки лимонов сок и 1 к.л. сол.
Можете да замените лимоновия сок с няколко капки оцет, но в никакъв случай не пропускайте тази стъпка.
След като тази отвара заври, пуснете бамята вътре и оставете да заври 2-5 минути. Внимавайте да не заври повече време, защото ще постигнете обратен ефект, а бамята ще е започнала да се сварява.
Така бланшираната бамя можете да съхраните за по-дълго време във фризер.
Научете също как се вари бамя, как се почиства бамя и как можем да си замразим бамя в домашни условия.
Коментари