Бамята е бедна на калории и с високо съдържание на калий, желязо и калций, затова много диетолози препоръчват приема ѝ при здравословно хранене, както и препоръчват да се приема и от деца.
Бамята е мъхест зеленчук, чийто мъх трябва да се премахне, преди да се сготви във вкусно ястие.
За да почистете добре тези мъхове, използвайте добре овлажнена чиста кърпа. След това трябва да се изплакнете добре и с хладка вода.
Шушулките бамя съдържат и безцветна лепкава течност, която се изчиства единствено като банята се бланшира предварително, преди да я сготвите.
За да се почисти добре бамята, е хубаво към водата, в която ще бъдат бланширани шушулките, да се добавят лимонов сок и оцет.
Бланширането се случва като в тази вода, вряща, се пуснат бамите за няколко минути - около 2-5 минути.
Така бланшираната бамя можете да съхраните във фризера и да използвате при по-късна употреба. Тя е идеално почистена след тези основни стъпки.
Бамята е почти безвкусна и затова се съчетава идеално както със зеленчуци, така и с месо.
Коментари