Бамята е един от най древните зеленчуци култивирани в Етиопия и по подножието на река Нил преди 3 хиляди години. Най големите производители в световен мащаб в момента са Пакистан, Индия и Нигерия.
Бамята е богата на витамини А, С и витамини от група В, съдържа голямо количество калций, желязо, фосфор, магнезий и пектин.
Бамята е много подходяща за включване в диети и хранителни режими, тъй като е ниско калорична подобрява обмяната на веществата и ускорява метаболизма. В 100 гр. бамя се съдържат около 25 калории.
Избирайте бамя със свежо зелени шушулки, без черни петна по тях. Може да се съхраняват в хладилник, но не повече от 3 дни. Много бързо се развалят и за това е най удачно да се замразят. За целта първо се почистват от дръжките и измиват, след което се бланшират се и се оставят да се изцедят добре. Прибират се на порции в пликове херметически затворени и се поставят във фризера.
Има и други възможности за съхранение като например изсушаване, мариноване и консервиране. Но както и да я приготвим си остава също толкова вкусна и полезна.
Разгледайте нашите прекрасни рецепти с бамя.
Коментари