Каймата или мляното месо е хранителен продукт, който се получава при смилането на какъвто и да е вид месо. Можете да си направите кайма от свинско, телешко, дивечово месо, дори и от риба.
Най-предпочитаната кайма е смес между мляно свинско и телешко месо. Идеалната пропорция между двата вида меса е 60-40 в полза на свинското. Може да направите и кайма в съотношение 70-30 ако свинското месо е твърде сухо, т.е. с недостатъчни тлъстини.
Независимо дали ще вземете готова кайма от магазина или ще си купите месо и ще накарате да ви го смелят, трябва да знаете, че тя не може да се съхранява дълго.
Обикновено прясно смляната кайма може да бъде съхраняване 7 дни в хладилник, но само при условие, че и добавите малко сол и я съхранявате при температури от 0-4 градуса.
Ако не сте сигурни кога е произведена каймата и дали хладилникът ви наистина поддържа въпросната температура, тогава по-добре ще бъде да я замразите във фризер, където може да бъде държана в продължение на около 6 месеца.
Веднъж размразена тя трябва задължително да бъде сготвена. В никакъв случай не консумирайте кайма, която мирише на развалено, дори приятелите ви да твърдят, че е достатъчно да я препържите, за да стане годна за консумация.
Ако имате много кайма на разположение, предлагаме да опитате някои от тези страхотни избрани рецепти с кайма, които подбрахме за вас:
- руло с кайма;
Коментари