Месото се съхранява без хладилник в продължение на три до пет дни. За да не се развали обаче трябва да се увие в плат, който е напоен с разтвор на салицилова киселина – една чаена лъжичка на половин литър вода. Преди употреба месото се измива добре с течаща вода.
Месото, което е отделено от костите, се съхранява по-дълго. Ако трябва да предпазите от разваляне месото за ден или два, залейте го с прясно мляко така, че да е изцяло под повърхността на млякото.
Месото ще се запази добре, ако го увиете в плат, напоен със силен разтвор на оцет с вода и го сложите в тенджера с капак. Преди употреба месото се измива добре с вода.
За запазване на прясното месо древните гърци и римляни го мажели с мед. Така месото оставало прясно два или три дни и изобщо не променяло естествения си вкус.
Натъркайте месото със сол и черен пипер и го сложете в стъклен съд, покрийте го с капак.
Рибата не може да се съхранява дълго, тя се разваля след 24 часа на стайна температура. При температура минус 1 °С се разваля след 100 часа.
Прясната риба може да се съхрани два дни през лятото, ако се почисти от вътрешностите, не се мие, а се изтрие до сухо с чиста кърпа и се посоли отвън и отвътре. Рибата се закача на проветриво място, като се увива с марля, за да е защитена от насекоми.
Прясно мляко може да се съхрани два дни без хладилник в стъклен или глинен съд, на студено и тъмно място. На светлина млякото губи полезните си вещества. Съдът с млякото се слага в по-голям съд със студена вода.
Масло се съхранява две седмици без хладилник, ако се сложи в буркан и се залее изцяло с оцет.
Яйца се съхраняват до 4-5 дни без хладилник, ако предварително са намазани с тънък слой мазнина или белтък, увити са в хартия, наредени са в мрежа или кошница и са оставени на проветриво място.
Коментари