Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да се предпазим от хранително натравяне?

Как да се предпазим от хранително натравяне?

AdminAdmin
Администратор
9484
Как да се предпазим от хранително натравяне?
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Пазаруването е първата крачка към предпазването от хранително натравяне.

За да гарантирате собственото си здраве и това на близките е необходимо да купувате добре опакована храна. Ако например забележите, че дадена консерва или пакетиран хранителен продукт е издут, изобщо не е препоръчителна бъдеща консумация.

Гответе само с пастьоризирано мляко и млечни продукти. Избирайте яйца, които задължително се съхраняват в хладилник. Проверявайте дали сред тях има пукнати или замърсени.

Когато пазарувате слабо замразени пиле или риба задължително ги опаковайте добре в непромокаеми пликове, тъй като капките кръв могат да заразят останалите ви продукти.

Ако пък по рибата, която сте избрали, има следи от скреж или лед – най-вероятно продуктът е бил размразяван и след това повторно замразяван. Избягвайте търговци, които продават риба на пътя или от автомобил.

Препоръчително е още, ако няма да готвите закупените замразени меса в същия ден, да си носите хладилна чанта, в която да ги съхранявате, ако пътят до вкъщи е повече от час. В противен случай избраните продукти могат да бъдат опасни.

Как да се предпазим от хранително натравяне?

Температурата на хладилника трябва да е 5 градуса, а на фризера минус 18. Максималното време, в което пилето и рибата могат да се съхраняват в хладилник, е два дена.

Съхранявайте яйцата в картона им в хладилника, вместо на вратата на хладилника.

Винаги проверявайте етикетите на консервите и бурканите, за да определите как трябва да се съхраняват. Например кетчупът и майонезата трябва да стоят в хладилника след отварянето им. Ако сте съхранявали продуктите небрежно, най-добре е да ги изхвърлите.

Картофите и лукът в никакъв случай не трябва да се съхраняват под мивката, защото течовете от тръбите могат да ги увредят. Те не трябва и да стоят в хладилника, дръжте ги на хладно и сухо място.

Не съхранявайте храна близо до домакински почистващи продукти и химикали, съветват от организацията „Активни потребители“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest