Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се предпазим от ботулизъм?

Как да се предпазим от ботулизъм?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082386
Как да се предпазим от ботулизъм?

Ботулизмът е рядко, но потенциално животозастрашаващо заболяване, причинено от токсин, произведен от бактерията Clostridium botulinum. Въпреки че е необичайно, ботулизмът може да има тежки последици, поради което е важно да разберете как да предпазите себе си и близките си от това сериозно състояние.

Нека очертаем основните превантивни мерки и съвети за безопасност за намаляване на риска от ботулизъм.

Внимавайте за запазването на храната

Ботулизмът често възниква от неправилно консервирани храни. За да предотвратите това, следвайте тези указания:

Ботулизъм

- Използвайте само тествани и одобрени рецепти и методи за консервиране.

- Проверете кутиите или бурканите за признаци на разваляне, като изпъкналост, течове или необичайни миризми;

- Уверете се, че храните с ниско киселинно съдържание (напр. зеленчуци, месо) са консервирани под налягане, докато храните с високо киселинно съдържание (напр. плодове) могат да се мият във водна баня.

Съхранявайте домашни консерви безопасно срещу ботулизъм

- Съхранявайте консервите на хладно, тъмно и сухо място;

- Проверявайте редовно уплътненията на бурканите и изхвърляйте всички с компрометирани уплътнения;

- Консумирайте домашно консервирани храни в разумен период от време, за да намалите риска от развитие на бактерии.

Практикувайте безопасно боравене с храни срещу ботулизъм

- Измийте добре ръцете си преди приготвяне или работа с храна;

- Използвайте отделни дъски и прибори за рязане на сурово месо и други храни;

- Охладявайте бързо развалящите се храни и поддържайте температура в хладилника от 40°F (4°C) или по-ниска.

Бъдете внимателни с маслата, напоени с чесън

- Домашно приготвените масла, напоени с чесън, могат да създадат анаеробна среда, идеална за бактерии от ботулизъм;

- Ако правите инфузирани масла у дома, съхранявайте ги в хладилника и използвайте в рамките на една седмица.

Избягвайте да давате мед на бебета

- Спорите на ботулизма понякога се намират в меда, което може да бъде вредно за бебета под 1 година;

Как да се предпазим от ботулизъм?

- Не хранете бебета с мед и изберете безопасна алтернатива.

Осведомете за симптомите

Разчитането на признаците на ботулизъм е от решаващо значение за ранното откриване и лечение;

- Симптомите могат да включват мускулна слабост, двойно виждане, затруднено преглъщане и проблеми с дишането.

Незабавна медицинска помощ при симптоми на ботулизъм

- Ако подозирате ботулизъм или почувствате симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ;

- Ранното лечение с антитоксин може да бъде много ефективно.

Бъдете внимателни с домашно ферментиралите храни

- Ферментирали храни като кисело зеле и комбуча също могат да причинят ботулизъм, ако не са приготвени правилно.

- Следвайте установените рецепти и указания за ферментация.

Ботулизмът е рядко, но сериозно заболяване, което може да бъде предотвратено чрез правилни практики за обработка и съхранение на храната. Като следвате тези съвети за безопасност и бъдете бдителни в подхода си към консервирането и приготвянето на храната, можете значително да намалите риска от ботулизъм и да защитите себе си и семейството си.

Бъдете информирани, практикувайте безопасно боравене с храни и потърсете медицинска помощ, ако подозирате симптоми на ботулизъм за по-здравословен и безопасен начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest