Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

LinaNLinaN
Новак
414
14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Предлагаме ви подробен списък с храните, с които най-често може да се натровите. Странното е, че почти всички продукти тук са едни от най-полезните и питателни, които изисква рационалното хранене. Но за жалост те крият неприятни хранителни клопки.

1. Рохки жълтъци

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

С бума на салмонелата напоследък яйцата са на първо място в нашия лист. Рискът не е толкова голям, но ако приготвяте яйца за малки деца или възрастни хора или който и да е със слаба имунна система, сгответе яйцата добре, за да убиете бактериите. Бърканите, твърдо сварените или добре опържените яйца са най-безопасни.

2. Пиле на грил

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Трябва да ядете пилето на грил още докато е горещо, защото ако е оставено за няколко часа на стайна температура да изстине, всички бактерии в пилето ще започнат да се умножават. Това важи и когато си печете пиле у вас, в случай че се чудите.

Най-бързият начин да се охлади пилето, е като го разкъсате на парченца, докато достигне безопасна температура, и да сложите в хладилника остатъците. Ако приготвяте пиле у дома, не го мийте, за да не разнесете бактериите. Вместо това гледайте да го сготвите на правилната температура, която трябва да е 70 градуса по Целзий вътрешна, като се провери с термометър за месо.

3. Пилешки дроб

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Някой хора обичат да консумират пилешките дробчета по-несготвени, но това е лош избор, тъй като дробът може да е заразен с кампилобактер. Дробът също трябва да се готви до поне 70 градуса вътрешна температура и има трошлива текстура.

4. Бургери

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Телешката, свинската или птичата кайма може да са благодатна почва за развъждането на бактерии. Всички вируси на повърхността на месото, преди да е смелено, накрая се разпространяват в процеса на смилане. Цветът също не е надежден индикатор за това дали бургерът е достатъчно сготвен. За това вътрешната температура трябва да се измерва със специален термометър и да е поне 70 градуса.

5. Риба тон

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Ако си мислите, че може да разберете дали рибата е развалена по миризмата, може и да грешите. Когато суровата риба не е съхранена правилно, може да причини нещо, наречено скромбоидно отравяне, и не развива миризма, за това няма как да го помиришете. Рибата тон е склонна да причинява този вид отравяне както и леферът, махи-махи и морските охлюви.

Риба, инфектирана с тази бактерия, може да има вкус на изгоряло или лютиво и може да ви причини обрив на лицето или горната част на тялото, както и обичайните симптоми на хранително отравяне. Тази риба трябва да се готви до вътрешна температура 60 градуса.

6. Зелени салати

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Може да се изненадате да намерите салатите в списъка от храни, които може да ви отровят, но това е добро припомняне, че трябва да ги измиете или сготвите добре преди ядене. По принцип салатите не се готвят, а се ядат сурови и трябва да се измият много добре за да се намали риска от отравяне. Някои от тях са третирани с прекалено много пестициди.

7. Кълнове

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Топлата и влажна среда, от която кълновете се нуждаят, за да растат, е също предпочитан дом за множество бактерии. Докато расте, бактериите влизат в самото растение, така че измиването му може да не е достатъчно. Най-безопасно е да се сготвят преди консумация, тъй като няма друг начин да се избегнат бактериите.

8. Картофена салата

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Домашно приготвената картофена салата е под риск от замърсяване с микроби. Не майонезата е проблемът, а самите картофи. Меките, нарязани и сготвени картофи са много по достъпни за бактериите, отколкото целите сурови картофи.

9. Пъпеш

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

По принцип не си правим труда да измиваме пъпешите или други плодове с твърда кора, понеже не я консумираме, но когато нарежем плода, бактериите от кората ще се разпространят и във вътрешността. За това не просто изплаквайте пъпешите, а ги измийте и подсушете добре, преди да ги нарежете.

10. Ябълков сайдер

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Пресният ябълков сайдер може да е заразен, тъй като, след като се пресоват ябълките, всяка бактерия на повърхността може да се озове в напитката.

11. Краставици

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Краставиците са стояли в центъра на няколко отравяния от салмонела напоследък. За разлика от други зеленчуци те почти винаги се ядат сурови, затова лесно може да прихванеш всякакви вируси от повърхността им, тъй като по време на рязане ножът ги разпространява.

12. Червен боб

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Бактериите не са проблемът при тази храна, а специален вид лектин. Лектинът е протеин, а тези бобчета съдържат специален вид от него, който, ако не са сготвени добре, може да причини повръщане и диария. Не е достатъчно просто да накиснете боба, гответе го във вряща вода поне половин час.

13. Всякакви сладкиши и пайове, пълни с крем

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Тези лакомства са ръчно приготвени и след това се консумират директно без повече готвене, затова трябва да се надявате, че този, който ги е приготвил, е бил с чисти ръце. Има и друг проблем с бактерии, които може да се появят при неправилно съхранение на млечни продукти.

14. Брашно

14 храни, за които не подозираш, че ще ти докарат хранително натравяне

Брашното се приготвя от зърнени култури и ако те са имали буболечки в тях, и те могат да оцелеят в процеса на смилане и да се окажат в храната ви. Винаги си мийте ръцете, след като сте работили с брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest