Прекалената консумация на вафли, чипсове и други нездравословни храни могат да предизвикат унилост и депресия. До този извод са стигнали учени от Испания, след провеждането на мащабно изследване.
Според специалистите наситените и трансмазнините, съдържащи се в неполезните за организма храни, увеличавали риска от депресия с близо 50 %.
Ето защо е препоръчително да избягвате продуктите, от които нямате никаква полза. В топ 10 на най-нездравословните храни попадат - дъвчащи бонбони, чипс, шоколадови десертчета, кренвирши и пресни салами, мазно месо, майонеза, юфка за бързо приготвяне, зърнените закуски.
Разбира се избягвайте и честата консумация на сладки газирани напитки, плодови сокове и алкохол. Не прекалявайте и със солта. Избягвайте още житните продукти, пържените храни, всички форми на захарта, осиропени сушени плодове и, алкохола, кофеина и преработените храни.
Като номер 1 продукт, борещ се с депресията, испанските инициатори на изследването определят зехтина. Това е така, тъй като маслиновото масло е богато на мононаситени мазнини /омега 9/, който намалявал риска от психични заболявания.
За да избегнете риска от депресивни състояния наблегнете на суровите плодове и зеленчуци, кафяв ориз, фасул, грах, леща, соеви продукти, просо, елда. Антидепресивно действат богатите на белтъци и есенциални мастни киселини сьомга и бяла риба. Интересен факт е, че пуешкото месо спомагало за подобряването на настроението.
Също така някои добавки са изключително ефективни при лечение и превенция на депресията. Такива са например лененото масло, маслото от сьомга, витамин В-комплекс, В6, цинк, калций, магнезий, хром, мултивитаминен и минерален комплекс, витамин С.
При билките с доказано действие са маточината, джинджифилът, ментата, овесената слама, сибирският женшен.
Разбира се не забравяйте да спортувате редовно – това ще поддържа духа ви буден и свеж. Поне два пъти в седмицата посещавайте залата или излезте на вън да потичате при хубаво време.
Коментари