Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»3 храни, които не подозирате, че можете да печете на скара

3 храни, които не подозирате, че можете да печете на скара

3 храни, които не подозирате, че можете да печете на скара

Скарата обичайно се свързва с печени месо, риба на скара или зеленчуци на грил, с приятен опушен вкус. Вероятно това са нещата, които най-често се пекат на скара. Всякакви разнообразни видове месо, различните зеленчуци - лук, морков, даже и тиквичка.

Но това е така само защото за останалите храни рядко се сещаме да ги сложим на скарата, а не защото не могат да се изпекат. Даже напротив - има много храни, които дори и не подозирате, че могат да се пекат на скара. Вариантите са доста повече, но това са трите най-изненадващи от тях.

Маслини на скара

Грилованите маслини са доста необичайна гледка в магазина, а още повече на домашното барбекю. Въпреки това те са отлична храна за скарата, придобиват много интересен вкус и с тях могат да се правят различни мезета и закуски. Обикновено се правят зелени маслини, защото вкуса им е по-подходящ. Също така трябва да са без костилка заради метода на приготвяне. А ето и как да ги приготвите - първо нанижете маслините без костилка на дървен шиш.

След това ги сплескайте леко, но внимавайте да не се разпаднат. Изпечете ги на скара както печете и другите зеленчуци - трябва тя да е нагрята и намазана с олио. Докато се пекат също ги притиснете, за да се отбележат линиите на скарата. Не им трябва много време за да се приготвят, по няколко минути на от всяка страна ще са достатъчни, докато се отбележи решетката на скарата. След това ги сложете в купа. Могат и така да се ядат като гарнитура например на ципура на скара, а могат и да се овкусят с билки или чесън.

Тофу на скара

Тофу на скара

Тофу е често употребявано от вегетарианците и веганите, тъй като то е напълно от растителен произход. Но не е нужно да не ядете месо, за да се насладите на печено тофу на скара. Често то се пържи или минава друга термична обработка, но когато е печено на скара, придобива по-различен вкус. Предварително може да се маринова в различни маринати, за да е още по-богат вкуса му.

Може да се използва дори и обикновена марината, като например соев сос, в който да го оставите да поседи за пет минути. Такава марината е подходяща за тофу за салата. След като се е мариновало, го увийте във фолио и го изпечете на скарата по няколко минути от всяка страна. Когато е поизстинало го нарежете на кубчета и го добавете към избраната от вас салата, подходяща за тофу.

Диня на скара

Този летен плод освен освежаващ може да е и доста сладък. Такъв е случая когато е изпечен на скара! Тогава сладостта на динята се подсилва и тя придобива и лек опушен вкус. Много необичаен вариант, който навярно не сте и подозирали, че е много вкусен и също толкова летен.

Динята на скара може да се яде просто така като десерт или в комбинации със сирене, различни дресинги или дори и в салати. За да я приготвите ще ви е нужна една или половин диня. Измийте кората й и я нарежете на плоски, дебели парчета, обикновено най-удобни са триъгълните. Поръсете парчетата със малко сол и ги оставете на кухненска хартия за кратко.

Диня на скара

След това добре отмийте солта и намажете парчетата диня с олио или зехтин и от двете й страни. Печете ги на нагрята скара на среден огън до промяна в цвета. Не оставяйте огъня да стане твърде силен, защото има възможност динята да изгори, а не да се опече и опуши. След това е готова за сервиране, но можете да добавите дресинг от медено-лимонов сос към грилованата диня на скара.

Вижте още неустоими идеи за вкусни ястия на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest