Все още има хора, които реагират с недоверие, когато чуят, че доматът е плод. Освен този неоспорим факт има още няколко любопитни неща около любимите на всички ни домати.
- Случвало ли ви се е да откъснете домат, докато той все още е зелен? Не се безпокойте, няма да го хвърляте, а напротив. Оставете домата до ябълки или до банани. Ще се изненадате какво съдържат тези плодове - хормон на растежа. Благодарение на този газ зреенето на домата ще се ускори и накрая ще бъде готов за консумация.
- Доматът има антисептично действие. Това означава, че ако пиете пресен доматен сок, ще избегнете досадните възпаления. Също така този плод съдържа в себе си витамин С и бета-каротин - антиоксиданти, които помагат за неутрализирането наосновните причинители на рак.
- Във Великобритания през 17 век се появява твърдение, че доматите са отровни. Цял век британците вярват на тази теза и не допускат домата в менюто си. Но малко по-късно те се превръщат в една от основните съставки в богатото им меню.
- Добре е доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга полезна мазнина винаги, когато ги консумираме. Това е така, защото са богат източник на аминооксиданти. Доматът съдържа ликопен, който е мастноразтворим. Това означава, че за усвояването му е необходима мазнина.
- Солта и киселината, които съдържа доматът, помагат премахването на медния оксид, който е по вашите вещи в дома, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.
Коментари